Gammelmodig, men godt fra Fosnes Hansen

Viser tidsånden etter århundreskiftet, men stopper der jeg trodde den kom til å begynne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: 13. desember 1912 ble det født ei lita jente i en bortgjemt bygd i Norge. Hun var dekket av lysegult fint hår, og fikk navnet Eva. Den unge moren døde da hun ble født, og hun vokser opp med en tilårskommen stasjonsmesterfar. Han beskytter Eva fra en stirrende omverden, og de første åra av sitt liv tilbringer hun i halvmørket ved vinduet. Om ikke barnepiken skyndsomt springer en tur med henne i bortgjemte smug. Seinere begynner hun på skolen der hun lærer å gjøre seg usynlig.

Den (antar jeg) fiktive løvekvinnens tilstand er en reell diagnose. Som fostre er vi dekket av såkalte lanugo-hår. Hos enkelte faller ikke disse av, og de vokser opp med et eksepsjonelt utseende. Her har Fosnes Hansen valgt å dempe det spektakulære. Han gjør menneske og skjebne av jenta. I en fortelling om overgrep, ensomhet og indre skjønnhet. Temaer som utover i boka gjør dypt inntrykk.

Omstendelig

Det er ikke sånn at hver setning hos Erik Fosnes Hansen er en nytelse. Han har ikke et språk som tåler den store disseksjon. Men han er en solid historieforteller, som tar seg god tid. Muligens litt for god tid i første halvdel. Her er omstendelige skildringer av lokomotivets tålmodige peselyder. Eller en litt for lang utgreiing av tallenes farger. Godt nok, men han kunne stoppet rundt ti, ikke begynt å nærme seg hundre og tusen (riktignok med lange sprang).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer