Gammelmodig om fornuft og følelser

Den gammelmodige romanen «Malerens døtre» kunne like godt vært skrevet for hundre år siden, bortsett fra noen poetiske eskapader som viser at Anna-Karin Palm har vært redaktør i litteraturtidsskrift og studert filosofi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Vi er så såret alle sammen,» tenker malerens datter Maria, og setter dermed tonen i denne romanen. Som handler om kvinne og mann, kunsten og livet, fedre og døtre. Store, hojende fedre som forteller eventyr og kaster døtrene sine opp i lufta, men som også er innadvendte, oppfarende, krevende - og som sviker, sviker fordi de er kunstnersjeler og må velge kunsten framfor livet.

To historier

Årsaken til at jeg skriver i flertallsform er fordi denne romanen forteller to parallelle historier - som siden flettes inn i hverandre. På nåtidsplan blir vi kjent med Maria og Martin som reiser fra Sverige til England for å lete etter kunstmalerfaren som en dag bare forsvant da de var små. Opprullingen fører til at de to, som kanskje begge er kunstnersjeler, men har fortrengt dette fordi de er redde for det i dem selv som likner den svikefulle faren, kommer ut av «skapet», Maria begynner å male, Martin spiller trompet.

I annethvert kapit- el går vi nærmere hundre år tilbake i tid. Der møter vi morløse Laura, som elsker sin far over alt på jord. En far som er en dårlig maler, men god pedagog, og en sær Laura som kanskje er en bedre maler enn faren, men hvis omgivelser og tidsånd gjør at hun som kvinne ikke våger å stole på de sidene i seg selv. Det våger hun heller ikke med kjærligheten til en mann som har valgt gjerningen framfor livet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer