Gammelt gull

Nettet flommer over av gratis spill. Gjenoppdag dine gamle favoritter!

 • Alt om spill!
 • Diskuter spill

  (Dagbladet.no): Ettersom årene passerer, skjer det også mye innen spillverdenen. De spillene mange av oss husker fra gamle dager har nå mistet sin kommersielle verdi for utgiverne - og slippes derfor ut på nettet som såkalt «abandonware» for kollektiv mimring og underholdning.

  Vi har samlet sammen et knippe spill som krydret hverdagen gjennom en årrekke, som nå kan lastes ned gratis fra nettet. Du har kanskje vært borti noen av disse spillene fra før, men det skader ikke med et gjensyn.

  Ettersom det er snakk om stort sett gamle spill her, kan du ikke vente deg det helt store når det kommer til grafikk. Men (såvidt vi kan huske) veies det opp i spillbarhet - og med litt tålmodighet vil du kunne tilgi det aller meste.

  Alderen på spillene betyr også at du kan støte på problemer med å få kjørt noen av spillene - les deg da fram til mulige løsninger på spillsidene vi har lenket til. En av sidene vi har lenket til, The Underdogs, har et litt kinkig nedlastingssystem - men du finner ut av det om du følger anvisningene.

  Dersom noen av spillene oppfører seg rart, eller ikke starter, kan du leke deg litt med Dos Box, en DOS-emulator som lar deg kjøre gamle spill på nyere maskiner.

  «Beneath a Steel Sky»

  Utvikler: Revolution
  År: 1994

  Her spiller du Robert Foster på jakt etter sin far i en futuristisk cyberpunk-verden. Science fiction-eventyrspillet er tuftet på en blanding av erketypisk britisk humor, underholdende utfordringer og gåter, samt en artig fascinasjon for cyberspace. Absolutt anbefalt spilling mens vi venter på oppfølgeren som kommer en gang i framtida.

  Dette spillet krever imidlertid at du installerer ScummVM, en emulator som sørger for at en rekke gamle klassikere kjører smertefritt på din maskin. Om du eier gamle spill som for eksempel «Sam & Max», «Day of the Tentacle» eller «Secret of Monkey Island», må du ha denne installert. Les mer om dette her.

  Hvis spillet låser seg, trykk Scroll Lock-tasten raskt én gang.

  «Flight of The Amazon Queen»

  Utgiver: Interactive Binary Illusions
  År: 1995

  I dette australske spillet møter du frilanspiloten Joe King, som skal føre skuespilleren Faye Russel til et foto-opptak i Amazonjungelen. Tydelig inspirert av LucasArts-spillene er dette et fin-fint spill med mye humor og solide oppgaver.

  Dette spillet krever også at du har ScummVM (se over) installert.

  «Big Red Adventure»

  Utgiver: Dynabyte
  År: 1994

  I «Big Red Adventure» spiller du tre «eventyrere» med urent mel i posen. De skal forsøke å stjele tsarens krone fra museet i Kreml, men ting går ikke helt som det skal når den sinnsyke doktoren Virago og hans kommunistvenner kommer i veien.

  En innovativ (og langstrakt!) historie med store mengder av gåter innbakt gjør dette til et spill du ikke bør gå glipp av ...

  «Discworld»

  «Discworld 2: Mortality Bytes»

  «Discworld Noir»

  Utgiver: Psygnosis
  År: 1995, 1997, 1999

  Her er tre klassikere som er basert på Terry Pratchetts bestselgende bokserie om fantasiverdenen Discworld. Hele verdenen bæres gjennom verdensrommet av den enorm skilpadde, og i de to første spillene er du magikeren Rincewind - stemmelagt av Monthy Pythons Eric Idle.

  Humoren er enestående, puslespillene er oppslukende og historien generelt er av en slik karakter at du absolutt bør sjekke den ut.

  I det tredje Discworld-spillet spiller du ikke Rincewind, men detektiven Lewton som prøver å finne en rekke savnede personer. Når disse dukker opp som døde, rettes mistankene mot Lewton - og intrigene baller på seg ...

  Noen av samtalene kan riktignok bli i lengste laget, så smør deg godt inn med tålmodighet før du gyver løs på spillene.

  «Gobliiins»

  Utvikler: Coktel Vision
  År: 1991

  Dette er en sann klassiker med stor vekt på humor. Her følger du tre goblins, som må samarbeide gjennom en rekke brett for å redde kongen fra komplett galskap.

  Løsningen ligger i samarbeidet - alle de tre har forkjellige egenskaper. Du må bruke ting på kreativt vis, men regn ikke alltid med at løsningen gir seg av seg selv.

  «The Legend of Kyrandia»

  «The Legend of Kyrandia: Hand of Fate»

  «The Legend of Kyrandia: Malcolm\'s Revenge»

  Utvikler: Westwood Studios
  År: 1994

  Her har du en episk trilogi om fantasilandet Kyrandia, der du får servert historien via tre figurer: Brandon (en helt som skal redde landet), Zanthia (en mystiker som også må redde landet) og Malcolm (en ond knekt som skal ha hevn for det som er gjort mot ham i de to første spillene).

  Spillene er relativt like i sin utførelse, men alle er så absolutt verdt en kikk.

  Løsningene på gåtene forandrer seg fra gang til gang - noen synes dette er irriterende, men andre setter pris på spillets grad av tilfeldighet.

  «Lost Files of Sherlock Holmes: Case of the Serrated Scalpel»

  «Lost Files of Sherlock Holmes 2: Case of Rose Tattoo»

  Utvikler: Mythos Software
  År: 1994, 1997

  Verdens mest kjente detektiv i to ypperlige spill, dette. Begge spillene har dype og involverende historier med oppegående gåter og fin grafikk.

  Forbered deg på dyster stemning i Londons bakgater - og husk at alle spor kan være viktige i jakten på morderen.

  Om ikke mange dagene kommer «Sherlock Holmes: The Silver Earring», et state-of-the-art eventyrspill som vil glede mange tilhengere av sjangeren. Imens du venter på det, kan du jo ta en titt på disse klassikerne.

  «Heart of China»

  Utvikler: Dynamix
  År: 1991

  Dette var en storslagen, cinematisk opplevelse da spillet kom.

  Handlingen i spillet utspiller seg i 1940-årene, og du spiller den romnatiserende piloten Jake Master som blir hyret for å redde sykepleieren Kater fra en kinesisk krigsherre.

  Kanskje lever dette spillet best i minnene, men om du husker de gode, gamle dagene med et bankende hjerte, er det bare å laste ned, installere og nyte.

 • Alt om spill!
 • Diskuter spill
<B>KLASSIKER:</B> «Beneath a Steel Sky» er en av spillklassikerne som nå ligger fritt tilgjengelig for nedlasting på nettet - sammen med en haug andre spill som er frigitt fra utviklerne.