Gammelt kjøtt i nytt program

TV-kokken Lars Barmen skal lete etter gamle norske mattradisjoner fra norrøn tid på Shetland, Færøyene og Orknøyene i høst. NRK har bestemt seg for å lage åtte nye mat- og opplevelsesprogrammer i serien Barmeny.

Innspillingen starter i august, og de første programmene skal sendes på NRK1 allerede måneden etter.

Barmen har sammen med produsent Torbjørn Morvik tenk å spore opp norske mattradisjoner som er blitt bevart på Nordsjø-øyene, men som er gått i glemmeboka i Norge gjennom flere hundre års dansk og svensk styre.

Lars Barmen har allerede drevet research, og funnet ut at man på Shetland tørket kjøtt uten å salte det.

Fish & chips

- Slakteteknikken er spesiell, og da blir det godt modent, sier Barmen, som finner inspirasjon til matrettene sine i sitt egethode.

Han har juksa litt også, og lest boka «Norsk Mat» utgitt på Cappelen i 1965. Boka inneholder gamle norske tradisjonelle oppskrifter.

- Er det den norske urmaten du skal finne?

- Ikke akkurat ursmaken. Jeg håper å få med meg all matkulturen på øyene, men søkingen etter den norske matkulturen blir bare en del av de åtte programmene. Finner jeg en bra oppskrift på Fish & Chips, så lager jeg sikkert den retten også.

Mange seere

Barmens Barmeny i høst er den tredje runden på NRK. Hver uke ser mellom 350000 og 400000 tv-seere programmet hans på TV.

- Den dagen jeg slår fotballkamper i seeroppslutning er jeg fornøyd, sier Barmen.

I kveld er det tid for en ny runde. Han har tatt med seg fire kokker på sjøen, blant annet Terje Ness som vant gull i kokke-VM tidligere i år. Primus og grill er sentrale elementer i kveldens program.