KOMMENTARER

Tyskland

Gammelt sinne satte preg på det tyske valget

Innvandringsmotstanderne i AfD står sterkest i områdene med færrest innvandrere.

INNVANDRINGSMOTSTANDERE: Lederne for partiet AfD (Alternative für Deutschland), Alexander Gauland og Alice Weidel, noterer seg for et oppsiktsvekkende gost valg.
INNVANDRINGSMOTSTANDERE: Lederne for partiet AfD (Alternative für Deutschland), Alexander Gauland og Alice Weidel, noterer seg for et oppsiktsvekkende gost valg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Til tross for mange presise meningsmålinger kom valgresultatet i Tyskland på søndag som et sjokk på mange. Aldri i det gjenforente Tysklands historie har et høyrepopulistisk parti, AfD med 12,6 prosent, fått seter i Forbundsdagen. Og aldri før har de to såkalte «folkepartiene», kristenkonservative CDU (32,9 pst.) og sosialdemokratiske SPD (20,5 pst.), blødd så mye til småpartiene, de falt med henholdsvis minus 8,6 og 5,2 prosent.

De første dagene etter valget ble preget av dette, kritikken mot CDU/CSU og SPD har vært heftig, både internt og i avisspaltene. Samtidig har AfD kunnet by på en lederthriller «House of Cards» verdig. En av grunnleggerne av partiet, Frauke Petry, kunngjorde tirsdag at hun forlater AfD sammen med sin mann, politikeren Marcus Pretzell. Men Petry kommer likevel til å få en plass i Forbundsdagen, fordi hun har fått et direktemandat fra Sachsen.

Utover i uka har det blitt færre krigstyper og større plass til valganalyser i avisene. Noen allerede velkjente spørsmål har dermed igjen blitt presserende: Hvorfor gjør et sterkt innvandringskritisk parti som AfD det best i de områdene der det bor færrest innvandrere? Og siden dette området mer eller mindre overlapper med gamle DDR: Hva gjør at folk i det tidligere Øst-Tyskland har en så sterk sympati for høyrepopulisme?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer