Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Jerusalem i FN

Gangster-politikken

Det er ikke så ofte man ser politiske ledere gå i krigen for å tape så storslått som Donald Trump gjorde denne uka. For etterpå å dyrke nederlaget for alt det var verdt.

KLAGER IKKE: Donald Trump ved Klagemuren i mai i år. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
KLAGER IKKE: Donald Trump ved Klagemuren i mai i år. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avstemningen i FNs hovedforsamling om Jerusalem torsdag ble et dundrende nederlag for Trump, selv om han kom med nærmest mafia-liknende trusler før avstemningen. Seks land stemte sammen med USA og Israel mot å fordømme USAs og Trumps anerkjennelse avP Jerusalem som Israels hovedstad. Ved siden av Honduras og Guatemala, og det lille afrikanske landet Togo, fikk USA og Israel støtte av de tre stillehavs-statene Marshall-øyene, 53 600 innbyggere, Nauru, 13 049 innbyggere, og Palau, 21 503 innbyggere.

Til tross for Trumps helt utilslørte trusler stemte 128 land for å fordømme USA, mens 35 land stemte avholdende. På forhånd hadde Trump truet med at han skulle holde nøye øye med hvordan hvert enkelt land stemte.

- La dem stemme mot oss, vi vil spare mange penger. Vi gir blaffen. Men dette er ikke som det pleide å være der de kunne stemme imot deg når du betaler dem hundrevis av millioner dollar, og ingen vet hva de gjør, sa Trump.

Og skremte kanskje de tre stillehavs-statene på plass - for hva det måtte være verdt - og kanskje noen andre land til å avstå fra å stemme. Trumps uttalelse var ren utpressing av suverene stater for åpen mikrofon og åpent galleri. Men truslene hjalp ikke, for resultatet av avstemningen uttrykker den holdningen som dominerer i verden; det var galskap av Trump å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Det mener ikke minst Tyrkia og USAs arabiske allierte.

Historiens bak torsdagens avstemming i hovedforsamlingen er at etter at Trump kunngjorde at han anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad, ble saken tatt opp i FNs sikkerhetsråd. Der la USA - som et av rådets fem faste medlemmer - ned veto mot den foreslåtte fordømmelsen av Trumps beslutning. Dette fikk Egypt til å ta ballen videre, og foreslå saken for hovedforsamlingen, der Trump led det store nederlaget torsdag kveld.

Og nettopp Egypt er et interessant land i forbindelse med Trumps trusler mot de land som stemte mot USA i torsdagens avstemning. Israel er det landet som mottar suverent mest hjelp fra USA, 3 ,1 milliarder dollar i militær hjelp i 2016. Afghanistan og Irak, der USA har drevet krig siden henholdsvis 2001 og 2003, kommer på de neste plassene. Men på fjerde plass kommer nettopp Egypt, som får 1, 1 milliard dollar i årlig støtte til sine militære styrker. Det er penger som Egypt er helt avhengig av, de amerikanske pengene finansierer mellom 20 og 25 prosent av det egyptiske forsvaret. Likevel var det altså Egypt som tok initiativet som ydmyker Trump

Og kalkulerer med at landet ikke blir rammet av Trumps vrede. En viktig grunn er fredsavtalen med Israel fra 1979, som er en grunnstein i Israels sikkerhetspolitikk. Den avtalen kan neppe Trump ofre, som den helt spesielt erklærte Israel-vennen han er.

Da er det verre med de landene som får u-hjelp. Der kan Trump komme til å «spare mange penger», som han truet med. To av de største mottakere av amerikansk u-hjelp, som Etiopia og Kenya, stemte uansett mot USA i torsdagens avstemning. Hvis Trump bruker avstemmingen om Jerusalem som et påskudd til å stanse u-hjelp til afrikanske land, vil det uansett ha en slagside som ikke tjener USAs interesser. Der USA trekker seg ut, står Kina klar til å rykke inn.

Det er altså ikke utenrikspolitiske hensyn som ligger bak Trumps trusler om straff mot stater hvis de ikke stemte «riktig». Utenrikspolitisk så taper han på alle fronter i forbindelse med sine trusler til all verden. Igjen gir Trump blaffen i verden, og kjeftinga hans er myntet på sine egne kjernevelgere, som han har lovet «America First».

Man kan være fristet til enda en gang å le av det trumpske tøvet. Men den latteren setter seg lett fast i halsen. Og et stort paradoks åpenbarer seg; vi har en amerikansk president med en uforliknelig forfengelighet. Men det at han taper ansikt overfor en hel verden ser ikke ut til å affisere ham. For så mye ser det ut til at Trump bryr seg om verden, at han uten synlig sjenanse viser den finger`n. God jul.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!