Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gangsterduo i graven

Kray-brødrene ga den organiserte kriminaliteten i Storbritannia et ansikt på slutten av 60-tallet. I morgen gravlegges den siste av de fryktede tvillingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ØST-LONDON (Dagbladet): Fire svarte hester trekker en vogn kledd med hvite linjer oppover gatene. I takt. Som tatt ut av en mafiafilm, bortsett fra at dette bildet stammer fra virkeligheten. 60000 mennesker viser den siste hilsen. Han som foretrakk unge gutter, Ronnie Kray, begraves. Året er 1995.

En gråhåret mann står med håndjern, lenket til en politimann. Det er Reggie Kray, tvillingbroren.

Også han en heltidsgangster fra Øst-London. I morgen er det reprise. Reggies kiste skal trekkes av de samme hestene, i samme takt, langs samme gate. Den siste kjendisgangster fra gamle dager skal begraves. I en av sine håndsydde dresser fra Savile Row.

REGGIE KRAY, GANGSTER, som det står skrevet i avisenes nekrologer, ble født den 24. oktober 1933. Ti minutter etter kom tvillingbror Ronnie. Charlie på sju år var blitt storebror. Lite visste noen at disse tre Kray-gutta skulle bli Londons mafiafamilie. Med base i arbeiderklassen, anført av Reggie og Ron.

Tvillingene vokste opp beskyttet av en sterk mor og en slusk av en far. I et miljø der mannfolka jobbet på brygga, drakk og bokset. Både hjemme og ute.

- Oppsto det problemer, ble de løst der og da, enten med knyttnevene eller med barberblader eller kniver, har Reggie skrevet i en av sine bøker.

Begge gutta ble profesjonelle boksere, uten særlig suksess. Derfor startet de opp i det små med å være løpegutter for eldre kriminelle. Når disse døde, eller ble arrestert, så Kray-gutta sitt snitt. De hadde lenge kjøpt seg inn i diverse barer og klubber. Etter hvert tok de over Øst-London. Med trusler, vold og tilbud om beskyttelse: ti pund for ei uke. Fem pund på labben, resten neste gang.

Utover på 1960-tallet ble de konger i bakgatene. De slo seg bokstavelig opp til toppen av underverdenen. London swingte. Twiggy førte an i motebildet, og Michael Caine var arbeiderklassens filmhelt.

Ifølge Reggie var Ronnie den gale... «Jeg var den slemme.»

Ronnie var den første som begikk et drap av de to. En skurk fra en annen gjeng hadde omtalt Ronnie som «en feit homse». Ronnie Kray ville ha hevn. Og tok det, i 1968. Det var midt på dagen. Stamgjestene satt som vanlig på The Blind Beggar Pub. Her var også George Cornell, mannen som hadde slengt med leppa om Ronnie.

Sistnevnte stormet inn, så Cornell og tok opp en automatpistol. Fyrte av, mens jukeboksen spilte «The Sun Ain't Gonna Shine Any More» med the Walker Brothers.

SÅ VAR DET REGGIES TUR, ett år etterpå. Han oppsøkte en fyr ved navn Jack «The Hat» McVitie i hans leilighet. I blindt raseri over en bagatell brukte han springkniven så voldsomt at McVities lever falt ut. Etterpå ble liket plassert i en bil som ble knust og presset sammen til en liten terning.

Nipper Read var mannen som fikk i oppdrag å sette en stopper for Kray-brødrenes virksomhet. Read var detektiv ved Scotland Yard. I to år, fra 1967 til 1969, jobbet han sammen med en spesialenhet på ti for å leite fram fellende bevis for Kray-brødrenes ugjerninger. Til slutt fikk han begge bak lås og slå, Kray-brødrene ble dømt til 30 års fengsel. Reggie sonet hele straffen, men ble sluppet fri ei drøy uke før han døde av kreft den 1. oktober.

Han fikk noen dager i frihet i en bryllupssuite til 500 kroner natta. Med utsikt over havet.

- Jeg er virkelig trist for at det endte på denne måten for ham. Jeg skulle ønske han hadde fått noen år i frihet sammen med sin nye kone. Men problemet med Reggie var at han aldri angret på de forferdelig ugjerningene han og hans bror hadde gjort. Aldri, sier Nipper Read.

REGGIE KRAY BEGRAVES omkranset av myter som slår sprekker:

- Kray-brødrene var de som ga den organiserte kriminaliteten i Storbritannia et ansikt, men toppgangstere ender ikke opp med å tilbringe halve livet bak murene. De kriminelle med suksess er de som aldri blir arrestert og som folk aldri har hørt om, skriver seniorreporter James Morton i Daily Express.

Morton mener også at Kray-brødrene ikke ville ha hatt nubbesjans til å overleve i dagens knallharde underverden. Fordi gangstere også blir gamle, de følger ikke med i den brutale utviklingen som i dag styres av den russiske mafiaen, den tyrkiske, familien Adams, kinesergjengen og de svarte ungdommene som er døpt yardies.

Så. Kanskje gangsterne fra den gang bestefar var ung var en smule mer humane? En venn av Kray-brødrene i Øst-London mener hardnakket det:

- Det var aldri gatekriminalitet i den tida de var her, aldri en voldtekt. De la aldri en hånd på kvinner eller barn og lot eldre mennesker være i fred. De var høflige, sier Dave Courtney, mannen som hadde ansvaret for sikkerheten da Ronnie Kray ble begravet i 1995. Courtney har lang fartstid. På feil side av loven. I filmen «Lock, Stock and Two Smoking Barrels» er det han som er modellen for rollen til Vinnie Jones.

GANGSTERBRØDRENE BLIR ikke omtalt som idoler og kjendiser av alle. Norman Brennan, sjefen for organisasjonen som hjelper voldsofre, sier: «Reggie Kray var ingen helt eller kjendis, og han skal ikke huskes som det heller. Han var en karrierekriminell, en dømt drapsmann, og alle som tror noe annet, glemmer at han hadde kontroll over halvparten av Øst-London ved hjelp av bestikkelser, trusler og vold.»

Blind Beggar pub i dag. Du går ikke inn der og spør om noen vil ha en sigarett. I veggen her sitter gangsterminnene naglet fast. Og de fleste har en eller annen historie om Kray-brødrene, blant annet Reggies oppfinnelse; «the cigarette punch». Det var en uppercut som kom lynraskt når offeret bøyde seg fram med åpen munn for å ta imot sigaretten.

KJENDISGANGSTERE: Gangsteren Reggie Kray deltar i begravelsen av sin tvillingbror Ronnie i 1995. 1. oktober i år døde også Reggie. Kray- brødrene regjerte i Londons undergrunnsverden på slutten av 60- tallet.