Gangstere i åpen krig

Bandekrig på høyt litterært nivå.

HARDKOKT PIONER: Dashiell Hammett (1894-1961) er best kjent som forfatteren av «Malteserfalken» (1930), ofte nevnt som verdens beste kriminalroman. Men hans debut «Blodig høst» (1929) har hatt enda sterkere innflytelse. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
HARDKOKT PIONER: Dashiell Hammett (1894-1961) er best kjent som forfatteren av «Malteserfalken» (1930), ofte nevnt som verdens beste kriminalroman. Men hans debut «Blodig høst» (1929) har hatt enda sterkere innflytelse. Foto: WIKIMEDIA COMMONS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Dashiell Hammett ANMELDELSE: En privatdetektiv fra et stort byrå i San Francisco reiser til gruvebyen Personville, på folkemunne kalt Poisonville. Oppdragsgiveren, redaktøren av byens største avis, blir drept bare noen timer etter at han ankommer byen. Raskt forstår detektiven at drapet ikke er tilfeldig.

Byen er behersket av økonomiske forbrytere, spritsmuglere, gangsterbander, forrådte fagforeningsfolk, svikefulle kvinner, leiemordere og mer eller mindre korrupte politifolk. Han bestemmer seg for å blåse hele makthierarkiet til himmels — og gjør det. Hemingway Dette er i korte trekk handlingen i «Blodig høst» («Red Harvest»), debutromanen til Dashiell Hammett (1894-1961) fra 1929. Med sine fem romaner er Hammett en av de tre guruene i den hardkokte skolen i amerikansk krim, sammen med James M. Cain og Raymond Chandler. Han hadde bakgrunn som detektiv i det kjente Pinkerton-byrået, og utviklet sin stil blant annet gjennom rapportene han skrev om sakene han etterforsket.

«Blodig høst» utgis i sommer på norsk i CappelenDamm-serien «Pulp Fiction». Det er ingen tvil om at denne fortellingen har hatt en uoverskuelig innflytelse på moderne kriminallitteratur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer