Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gangstere og mørk stemning i filmer fra japansk gullalder

Wandrups utvalgte: To nye bokser kaster lys over en mørk trend.

JAPANSK KULTFILM: Den kjente regissøren Seijun Suzuki var en av de som lagde filmer for Nikkatsu på 1950-tallet. Siden fikk han sparlken fordi filmene hans ble for avanserte og "vanskelige". 
JAPANSK KULTFILM: Den kjente regissøren Seijun Suzuki var en av de som lagde filmer for Nikkatsu på 1950-tallet. Siden fikk han sparlken fordi filmene hans ble for avanserte og "vanskelige".  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Den første av to bokser som hyller de japanske filmheltene fra 1950-tallet.
Den første av to bokser som hyller de japanske filmheltene fra 1950-tallet. Vis mer

DVD/BLU-RAY: Japansk film har alltid vakt interesse hos europeiske cineaster, ikke minst kunstnerisk avanserte og intellektuelt reflekterende filmer fra 1950- og 1960-tallet. Men også B-filmer og populærsjangrer har sitt entusiastiske publikum, alt fra godzilla-horror til mykporno. En egen status har japanske regissørers opptatthet av gangsterfortellinger og eksistensielle dramaer inspirert av amerikanske og europiske film noir-tradisjoner.

Denne typen film ble produsert av det berømte Nikkatsu-studioet, som ble startet i 1912 og hadde sin storhetstid før krigen. På 1950-tallet ble flere framtredende regissører engasjert til å lage krim med en gryende generasjon av typete skuespillere.

Yujiro Ishihara foran utsikten over Kobe, der handlingen i "Red Pier" foregår.
Yujiro Ishihara foran utsikten over Kobe, der handlingen i "Red Pier" foregår. Vis mer

«Nikkatsu Diamond Guys» volum én og to samler seks av disse filmene, både på blu-ray og DVD, med fyldige booklets. Regissører som Seijun Suzuki og Shohei Imamura og skuespillere som Yujiro Ishihara, Akira Kobaiashi og Joe Shishido setter er tydelig stempel på epoken.

Bortsett fra en spennende handling, gjør filmingen, lyset og det svart/hvite widescreen-formatet disse filmene til en nytelse. Titlene er «Voice Without A Shadow», «Red Pier», «The Rambling Guitarist», «Tokyo Mighty Guy», «Danger Pays» og «Murder Incorporated», lagd mellom 1956 og 1965.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!