DEBATT

Debatt: terror

Gangsterjihad

De som ender som fremmedkrigere og jihadister har også andre fellestrekk enn at de er muslimer: De er også kriminelle.

 STOCKHOLM-TERRORISTEN: - Av årsaker vi knapt har begynt å forstå, er det nettopp disse kriminelle som er utsatt for å rekrutteres av islamister. Rakhmat Raimovich Akilov (39) Akhmat Akilov (Stockholm) vanket i kriminelle miljøer og brukte narkotika, skriver Artikkelforfatteren. Foto : Privat
 STOCKHOLM-TERRORISTEN: - Av årsaker vi knapt har begynt å forstå, er det nettopp disse kriminelle som er utsatt for å rekrutteres av islamister. Rakhmat Raimovich Akilov (39) Akhmat Akilov (Stockholm) vanket i kriminelle miljøer og brukte narkotika, skriver Artikkelforfatteren. Foto : Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Verden var enklere før i tiden. Uår kunne forhindres ved et offer til guden, pest og plyndrende vikinger var Guds straffedom, fattigdommen var en guddommelig prøvelse. Om gudstroen ikke akkurat hjalp så mye, ga den i alle fall mening til kampen for tilværelsen.

I Kent Andersens verden er det fremdeles en gud som forårsaker alt det farlige og forferdelige. At terroren skyldes fattigdom, utenforskap og psykiske lidelser er “gamle løgner”, terroristene kommer “like gjerne fra rikdom som fattigdom” og “det eneste de har til felles er at de kaller seg muslimer”.

Sett fra et moderne, sekulært ståsted, er nok virkeligheten mindre religiøs.

For det første har ikke et sosialt fenomen én enkelt årsak. Det er et samvirke mellom direkte og indirekte årsaker, og muliggjørende og katalyserende faktorer.

Hvilket selvsagt ikke utelukker at terroren “har med islam å gjøre”, i alle fall en variant. Men skal vi løse problemet må vi nok søke svar også andre steder enn i religionen.

For det er heller ikke sant at den eneste fellesnevneren for islamistiske terrorister er at de er muslimer. De er for eksempel også kriminelle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer