Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gangsterkongen vil gi seg på topp

Se hva Martin Scorsese svarte på Dagbladet.nos spørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROMA (Dagbladet.no): - Å få laget de filmene man vil i Hollywood-systemet er vanskelig. Man må alltid innstille seg på å inngå enn masse kompromisser, sier filmskaper Martin Scorsese (64).

På en pressekonferanse i Roma i går svarte han på Dagbladet.nos spørsmål om sitt forhold til Hollywood. Tidligere har Scorsese varslet at han ikke vil lage flere storfilmer. Regissøren er nå aktuell med «The Departed», som han vedgår kan være hans siste store Hollywood-produksjon.

- Regelen se ut til å være at jo dyrere enn film er, jo mer må man fri til publikum og jo mer kontroll har som regel produksjonsselskapene over det ferdige produktet. Likevel er jeg positivt overrasket over hvor mye kreativ kontroll Warner Brothers ga meg over denne, fortsetter han.

Avhenger av manus

Og derfor er det ikke helt utelukket at det blir mer Hollywood-arbeid i fremtiden.

- Hvis jeg får et manus som «The Aviator» eller «The Departed» i hendene, vil jeg nok sikkert la meg overtale til å lage en storfilm i Hollywood igjen, sier Scorsese.

- Akkurat nå appellerer det imidlertid med andre prosjekter.

Pressekorpset ga den 64 år gamle regissøren stormapplaus etter visningen av «The Departed» i går. Filmfestivalen i Roma går av stabelen for første gang i år.

VIL GI SEG: På spørsmål fra Dagbladet.no antyder Martin Scorsese at «The Departed» kan bli hans siste Hollywood-film. Her er han sammen med Leonardo Di Caprio og Vera Farmiga. Foto: SCANPIX/AP
VIL GI SEG: På spørsmål fra Dagbladet.no antyder Martin Scorsese at «The Departed» kan bli hans siste Hollywood-film. Her er han sammen med Leonardo Di Caprio og Vera Farmiga. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Med filmer som «Taxi Driver» (1976), «Mafiabrødre» (1990) og «Gangs of New York» (2002) på merittlisten er Scorsese det største trekkplasteret på den nyoppstartede festivalen. Nok en gang briljerer den genierklarte filmskaperen med det han kan best - gangsterfilm.

Nicholson Oscar-kandidat

The Departed er en amerikansk versjon av Hong Kong-filmen «Infernal Affairs» (2002). I Scorseses versjon er handlingen lagt til Boston, og konflikten står mellom politiet og den irsk-ættede mafiaen.

Filmlegenden har fått et usedvanlig stjernespekket team med navn som Jack Nicholson, Leonardo di Caprio, Matt Damon, Alec Baldwin, Ray Winstone, Martin Sheen og Mark Wahlberg på rollelisten.

Filmen ble ferdig produsert for bare noen uker siden.

- Inntil da føltes det hele som et eksperiment. Warner Brothers ga meg ganske fritt spillerom, og lot meg gjøre flere dristige løsninger, som jeg er fornøyd med, forteller Scorsese.

«The Departed» har mottatt strålende kritikker så langt, og det spås allerede at Jack Nicholson er en het Oscar-kandidat for beste birolle.

God kjemi med Leo

«The Departed» er tredje filmen Scorsese gjør sammen med Leonardo di Caprio (31).

- Leonardo og jeg har en felles kjemi og samme instinkt. Det er mer enn 30 år mellom oss, så det er klart vi har forskjellige referanserammer. Jeg tenker ikke så mye på at vi har gjort tre filmer sammen, men mer på at vi har hatt nært samarbeid i seks år. Vi kommer også til å gjøre flere filmer sammen i fremtiden, forsikrer Scorsese.

Han har allerede signert kontrakt på en prosjekt med arbeidstittelen «The Rise of Theodore Roosevelt» med Di Caprio i tittelrollen. Kan forholdet med Di Caprio sammenlignes med det Scorsese har hatt til Robert De Niro, som han har regissert hele åtte filmer med?

- Nei, De Niro og jeg er jevngamle og vi har samme bakgrunnen, så det kan aldri bli helt det samme.

Den italienske pressen var spent på om Scorsese og Di Caprio ville spille inn film igjen i Roma som de gjorde med «Gangs of New York» for fem år siden.

- Vi hadde det fint her da, og vi kommer helt sikkert tilbake og gjør nye innspillinger. Men det blir nok ikke med min neste prosjekt, for det blir basert på en bok ved navn «Silence» av Shusaku Endo. Og den skal innspilles hvor handlingen i romanen finner sted, nemlig i Japan.

«The Departed» har norsk premiere 3. november.

OSCARKANDIDAT: Jack Nicholson i «The Departed».