Ganske lekker edderkopp

Han er ung, idealistisk, ambisiøs - og atter en gang entrer en journalist scenen for å nøste opp et forbryternett. «Edderkoppen» spant i hvert fall nok tråder i går til at det er verdt å følge fortsettelsen.

Det er alltid vanskelig å bedømme en serie etter bare en episode. Personer og intriger skal introduseres, miljøer presenteres og fargelegges. Interessen skal kort sagt vekkes, og Ole Christian Madsen gjorde det ved å presentere mange figurer og legge opp til et intrikat flettverk av en kriminalhistorie fra København anno 1949. Her må man tydelig følge årvåkent med.

Velkjente ingredienser

Den iherdige journalist Bjarne Madsen nektet nesevist å bli satt på plass av erfarne kolleger i den noe trauste avis Socialdemokraten, da han kom på ferten av utstrakt svartebørshandel og mente å se forbindelser mellom denne og to skamferte lik i sjøkanten.

Regissøren og hans manusforfatter har i alle fall latt seg inspirere av film noir-stilen, slik de fører oss inn i underverdenen og bretter ut i og for seg velkjente ingredienser: her kom de korrupte politimenn, mystiske kvinner, en ansett kapitalist med noen rever bak øret, en politiker med tydelig skjult agenda, en svartebørshai ingen greier å røre.

Lekker opptakt

Det er et scenario fra utallige romaner, serier og filmer siden tidenes morgen. I et nylig eksempel fra det store lerretet - «L.A. Confidential» - finner vi mange av de samme momentene. Men nå kan jo danskene lage serier, vet vi f.eks. fra «Matador». De varter opp med gode skuespillere, og filmatisk har Madsen valgt en tidsriktig koloritt med bleke, dempede farger og vekt på lys, mørke og skygger, også et film noir-trekk. Er man seg mediet bevisst, er det fullt mulig å lage lekkert TV. Det gjør danskene.

Helt ok å la seg spinne inn i edderkoppnettet neste søndag, også.

SANNHETENS ØYEBLIKK: Danske TV-dramas serie "Edderkoppen" tar seerne tilbake til etterkrigstidas København. Hovedperson er journalist Bjarne Madsen som har et brennede ønske om å fortelle sine lesere noen vesentlig sannheter.Foto: DANSK TV