Ganske udramatisk

Ikke så ille - innen sjangeren «lite krevende skjærgårdsdrama».

TV: I gamle dager ble storbyen portrettert som syndens pøl, full av alskens umoral.

I «Himmelblå» er storbyen bare mas. Se bare på kokken Marit (Line Verndal), en 35-årig alenemor med en stressende, underbetalt kjøkkenjobb, et rasshøl av en sjef og en eksmann som ikke møter til avtalt barnepass.

Når hun går gjennom Oslo sentrum etter jobb blir hun sjikanert og nesten spydd på av fulle folk og når hun kommer hjem til blokka på Furuset, går vaskemaskinen i stå.

Samtidig, på ei øy i det såkalte havgapet, skal barneskolen legges ned fordi antallet elever har sunket til tre.

Nordlandskommunen Ylvingen, som faktisk finnes på kartet, trenger to nye elever for å beholde skolen og Brynjar, øyas patriark, setter følgelig inn en annonse i VG der det søkes etter en tobarnsfamilie.

Forutsigbart


Etter en del kryssklipp mellom den jævla storbyen og Ylvingens driftige godtfolk, tar kokken Marit en avgjørelse: I stedet for å «vente på å dø», tar hun med seg sin hårsprayende datter og trommespillende sønn til «audition» på Ylvingen.

Siden annonsen etterspør en familie, blir naboen Kim med som «ektemann».

Så langt inneholder «Himmelblå» ingen overraskelser. Alt som skjer er like forutsigbart som høst etter sommer. Serien tar for seg alvorlige tema som sinnssykdom, demens og fraflytting, men blir aldri krevende. Her skal alle henge med - bortsett fra dem som misliker ordet «sorgmunter» og synes dramaserier bør grave litt dypere ned i sinnets mørke smug.

Kul fjortis


Kokken Marit er nesten like stresset på Ylvingen som i storbyen - en hyppig grimaserende og ikke spesielt smart karakter i de første episodene.

Den mest sjarmerende er hennes fjortisdatter Iris, som himler med øynene og bringer en dose troverdig ironi inn i det overflatiske alvoret, som også skjemmes av en del slakke replikkvekslinger.

Som man skjønner - ikke akkurat «Twin Peaks». Men hvis mindre utfordrende «skjærgårdsdrama» er en egen sjanger, er serien på høyde med mye annet, og min mangel på overraskelse vil vedvare hvis «Himmelblå» blir ganske så populær.

FORUTSIGBART: NRKS nye storsatsing Himmelblå, her med rollefigurene Karoline (Lena Kristin Ellingsen) og Roland (Terje Skonseng). Foto: NRK
FORUTSIGBART: NRKS nye storsatsing Himmelblå, her med rollefigurene Karoline (Lena Kristin Ellingsen) og Roland (Terje Skonseng). Foto: NRK Vis mer
IDYLLISK: «Verdens vakreste tv-serie» sier NRK selv om dramaet. Handlingen er lagt til Ylvingen på Helgelandskysten.