FORLATER DAGBLADET: Dagbladets sjefredaktør Lars Helle går av. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
FORLATER DAGBLADET: Dagbladets sjefredaktør Lars Helle går av. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Går av som sjefredaktør

Dagbladets Lars Helle (48) går til ny redaktørstilling i Stavanger Aftenblad.

De ansatte ble i ettermiddag informert om dette i Dagbladets lokaler i Havnelageret.

- Jeg er lei meg for å slutte i Dagbladet, og stiller meg spørsmålet; - hvorfor gjør jeg dette?, sier Lars Helle.
- Det tryggeste hadde vært å bare bli her, men rastløsheten i meg gjør at jeg ikke er redd for å prøve andre ting. Jeg tar en sjanse, det er jeg klar over.  

Det er snart to år siden han overtok sjefstolen som konstituert sjefredaktør da Anne Aasheim trakk seg fra stillingen i januar 2010, og ble formelt sjefredaktør for papiravisa Dagbladet og Dagbladet.no mai 2010.

DEN SPEDE BEGYNNELSE:  Det første vignettbildet tatt av Lars Helle i Dagbladet da han begynte som sommervikar i avisa i 1987. Foto: Odd H. Anthonsen / Dagbladet
DEN SPEDE BEGYNNELSE: Det første vignettbildet tatt av Lars Helle i Dagbladet da han begynte som sommervikar i avisa i 1987. Foto: Odd H. Anthonsen / Dagbladet Vis mer

Da overtok han en avis som sjelden har hatt større utfordringer.

- Jeg har aldri angret på at jeg overtok etter henne. De to siste årene har vært tøffe, men det har vært en fantastisk reise. Jeg har gått fra jobben hver dag med godt humør, sier Lars Helle i dag.

Deler seieren Under hans ledelse har avisas utvikling snudd seg fra opplagsfall til opplagsøkning. Takket være trendskiftet i opplagsutviklingen, har også de økonomiske resultatene for Berner Gruppen blitt styrket. Da han overtok hadde avisas opplagsutvikling vært markant fallende i mange år. Etter omleggingen som ble foretatt etter Aasheims avgang bremset fallet helt opp og i løpet av andre halvår 2010, ble Dagbladet en av få norske aviser med opplagsøkning. Denne trenden har forsatt gjennom hele 2011. Dagbladet ligger an til en fortsatt vekst i 2011, parallelt med at konkurrenten VG har forsterket sitt opplagsfall. Det innebærer at Dagbladet tar markedsandeler fra konkurrenten.

Men Helle er ydmyk overfor snuoperasjonen som er skjedd siden han overtok.

SUKSESS:  Administrerende direktør Terje Wibe og Lars Helle har jublet mange ganger de to siste årene over økte markedsandeler og stigende opplagstall. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
SUKSESS: Administrerende direktør Terje Wibe og Lars Helle har jublet mange ganger de to siste årene over økte markedsandeler og stigende opplagstall. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke jeg som har snudd den negative trenden- det er vi. Vi har vært en utrolig bra gjeng som har klart å dra avisa i samme retning. De som er igjen er de som har klart dette. Jeg er pessimist av natur og det har gått langt bedre med avisa enn jeg trodde.

Lars Helle er blant dem med lengst fartstid i huset. Det er hele 24 år siden han første gang jobbet i Dagbladet og de siste elleve av dem har han vært en del av redaktørkollegiet.

- Jeg har det kjekt på jobben i Dagbladet hver eneste dag, og har ikke tenkt på andre jobber. Først tenkte jeg overhodet ikke på at redaktørjobben i Stavanger var noe for meg, men så trigget det meg at jeg kunne være med å sette dagsorden i det distriktet jeg er mest interessert i. Jeg skulle ønske jeg hadde sluppet å reflektere over det, fordi jeg har det så kjekt i Dagbladet, sier Stavanger-mannen.

RETT FØR:  Lars Helle på vei for å fortelle de ansatte at han har fått ny jobb. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
RETT FØR: Lars Helle på vei for å fortelle de ansatte at han har fått ny jobb. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Hva er det som likevel får deg til å slutte?

- Jeg har tenkt Dagbladet for evigheten hver dag, og hadde virkelig ambisjoner om å bli Dagbla-redaktøren som kunne være her lenger enn to timer. Det er så mye bra som har skjedd med Dagbladet og vi satser knallhardt og har gode planer fremover - samtidig som jeg gjerne skulle vært med på å dra de fantastiske opplags- og gode økonomiske resultatene i mål. Men så er jo bare det at gode ting sjelden kommer alene.

Hensyn til familien I går ble det spekulert på om Lars Helle var én av to kandidater til sjefredaktør-jobben i Stavanger. Tidligere sjefredaktør Tom Hetland ga i august beskjed om at han ga seg, etter å ha vært avisens ansvarlige leder siden 2003. Avisens styre startet umiddelbart prosessen med å finne Hetlands etterfølger. Nå er det altså klart at det er Lars Helle som har fått jobben.

- I 25 år har jeg jobbet i nummer to-aviser. Jeg har enorm kompetanse på motgang. Det er ikke lett å lede en nummer én avis heller, men jeg er så bransjeinteressert at jeg har lyst til å teste helt andre sider av bransjen, og dessverre kunne jeg ikke velge at det skulle skje nå. Jeg har aldri vært ansatt der og omtrent aldri satt mine bein i det huset. Men jeg synes stillingen var veldig spennende og gleder, sier Helle, som har pendlet til Stavanger de siste elleve årene.

AVGANGEN:  I dag informerte Lars Helle de ansatte i Dagbladet et han gir seg som sjefredaktør for avisa. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
AVGANGEN: I dag informerte Lars Helle de ansatte i Dagbladet et han gir seg som sjefredaktør for avisa. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Han vedgår at hensynet til familien også er en avgjørende faktor for beslutningen. 

- Når du har vært på Gardermoen nærmere tusen ganger de siste årene, har du spist nok pizza på flyplassen. Det er selvfølgelig både av kjærlighet til byen og kona som er grunnen til dette valget. 

Sterk tro på avisa - Hvordan skal Dagbladet fortsette å ta markedsandeler?

- Fortsette det gode arbeidet, være standhaftige og aldri hvile - i tillegg å være tydelige i konkurransebildet. Jeg skulle ønske jeg kunne vært med å dratt i land alle prosjektene vi har startet. Jeg er veldig lei meg for at jeg nå ikke skal være en del av denne fantastiske gjengen lenger, sier Helle som har en svært høy standing internt på huset.

Nyheten om han gir seg i Dagbladet blir av de ansatte mottatt med vedmot.

- Jeg tror alle i redaksjonen synes det er veldig leit at Lars slutter nå. Vi skulle gjerne sett ham lede Dagbladet i mange år framover, sier klubbleder Turid Næss.

- Heldigvis har Dagblad-redaksjonen sjelden vært så samkjørt og positiv som nå. De fleste som jobber i dette huset har taklet redaktøravganger tidligere, og da under langt mer turbulente omstendigheter. Dagbladet er inne i en svært god utvikling, som kommer til å fortsette, sier Næss.

•Det vil alltid være en fordel å rekruttere internt. •Det bør i så fall skje raskt. •Vi vil derfor ikke konstituere noen sjefredaktør  nå, men la Lars inntil videre ha det formelle ansvar.