Ingrid Bolsø Berdal i «Westworld»

Går berserk i blodig sesongslutt: - Det var en utrolig dyktig stuntmann jeg slengte rundt

Serieskaper Jonathan Nolan har en veldig morbid form for humor, forteller Ingrid Bolsø Berdal til Dagbladet.

EKSTREM: Ingrid Bolsø Berdal spiller rollen som den mannevonde Armistice i «Westworld». Foto: HBO Nordic
EKSTREM: Ingrid Bolsø Berdal spiller rollen som den mannevonde Armistice i «Westworld». Foto: HBO NordicVis mer

(Dagbladet): - Jeg er født med høy forestillingsevne og har lest mye eventyr. Jeg tror på alt, så det skal ikke så mye til for at jeg lever meg inn i ting, sier skuespiller Ingrid Bolsø Berdal til Dagbladet om den steinkalde rollen i «Westworld».

OBS! Denne artikkelen inneholder spoilere om sesongavslutningen av «Westworld». Du er herved advart!

Trønderen har denne høsten vært å se i dramaserien «Westworld» som har tatt verden med storm. Bare i USA har ifølge Deadline 12 millioner mennesker fulgt det morderiske samspillet mellom svært naturtro roboter og smånaive mennesker i den actionfylte «fornøyelsesparken» med samme navn.

Svært eksponert

I går var det duket for den tiende og siste episoden av første sesong, og også i Norden er «Westworld» høstens soleklare strømmefavoritt, sier HBO til Dagbladet tirsdag.

TILBAKE I NORGE: Westworld-aktuelle Ingrid Bolsø Berdal er tilbake i Norge etter en lang periode i USA. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TILBAKE I NORGE: Westworld-aktuelle Ingrid Bolsø Berdal er tilbake i Norge etter en lang periode i USA. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det gjør Bolsø Berdal til en av verdens mest eksponerte tv-seriefjes akkurat nå, men det gjør hun ikke veldig mye ut av, for hverdagen forløper seg som vanlig for 36-åringen fra Nord-Trøndelag.

- At serien er blitt så stor har kanskje ikke gått helt opp for meg. Det er bare veldig morsomt og litt surrealistisk, for her sitter jeg i Oslo med morgenkaffen og livet er ganske så likt, sier Bolsø Berdal og ler.

Ekstrem avslutning

I birollen som den drapslystne roboten Armistice har Bolsø Berdal gjennom store deler av første sesong kun vært sporadisk på skjermen, men i mandagens episode er hun sentral i både avslutningen av sesong én, og i den videre oppbyggingen av den allerede bekreftede andresesongen.

Hun har sansen for ekstremiteter, forteller skuespilleren, og det er nettopp det hennes bidrag til sesongavslutningen av tv-serien «Westworld» må sies å stå igjen som.

Ekstremt:

For i jobben med å hjelpe robotkollega og bordellmamma Maeve unnslippe ut i den virkelige verden biter hun blant annet fingeren av og rundjuler en intetanende robotreperatør. Og det uten en tråd på kroppen.

Viktig med tillit

- Det var en utrolig stuntmann som jeg slengte rundt på. Han var superbra. I en slik scene er det viktig med tillitt og det krever litt å slippe seg helt løs. Å være naken i den settingen var naturlig, og regissørene gjorde det hele uproblematisk og trygt, sier Bolsø Berdal.

DØDELIG: Armistice er en birolle i storserien. Foto: HBO Nordic
DØDELIG: Armistice er en birolle i storserien. Foto: HBO Nordic Vis mer

Etter at rulleteksten har passert kommer det også en ekstrascene hvor armen til Armistice er fastklemt i en dør. På den ene siden er kroppen, på den andre siden er armen med et fast grep om et maskingevær.

Sesongen ender med at Armistice pirker med en diger kniv i sin egen arm, avfyrer noen dødelige skudd, og skjærer den av seg før hun forsvinner ut av skjermen i retning en mulig frihet, og en allerede etterlengtet sesong nummer to.

- Morbid Nolan

- Jonathan Nolan (serieskaper red.anm.) har veldig morbid humor og moret seg fælt da vi spilte inn det som nå er blitt til ekstrascenen hvor jeg styrer avtrekkerfingeren med kniven. «Nå skal du lete etter biten som styrer pekefingeren», instruerte han. «Mener du det», svarte jeg. Han synes det var veldig festlig, sier Bolsø Berdal.

- Det er spesielt gøy være på jobb når man kan kjenne på det å ha det artig på et så enormt sett. De behandlet virkelig staben og skuespillerne med respekt og ydmykhet. «Westworld» har vært en gave å være med på, fortsetter hun.

Kan skrives ut

Handlingen i «Westworld» er kompleks og har flere paralelle tidslinjer. Bolsø Berdal vet lite om sesong nummer to. Hun kan skrives ut eller inn av handlingen, sier hun.

- I episode ti ser vi at Armistice våkner opp med nye ferdigheter etter å ha blitt reprogrammert av Maeve. Akkurat der og da går hun inn i en berserkmodus med letthet, men det blir spennende å se hva som skal skje videre. Om hun blir selvbevisst slik andre roboter har blitt.

Nå flommer det inn med tilbakemeldinger fra fremmede, venner og kollegaer, forteller 36-åringen.

- Jeg er nesten ikke med i denne serien, men samtidig er det så mange som synes det er så gøy å se meg i den. All tilbakemeldingene varmer veldig. Det er godt å erfare så mye støtte, og det er også godt å være tilbake i Norge. Nå er jeg klar å jobbe her hjemme, sier Bolsø Berdal.