Anmeldelse film «Operasjon Mørkemann»

Går det å være både skummel og barnevennlig?

Det er for mange kvister som knekker under foten i «Operasjon Mørkemann» .

DETEKTIVER: Tiril, Oliver og Åtto på eventyr. Barnefilm inspirert av forfatter Jørn Lier Horsts bok «Detektivbyrå nr. 2 - Operasjon Mørkemann». Video: SF Norge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Det er en populær mal som verken brukes for første eller siste gang i «Operasjon Mørkemann»: Fremmelige barn i en liten by i Norge oppklarer lokale mysterier ved hjelp av forstørrelsesglass, kløkt og gjennomgående forakt for vanlig leggetid.

Det er en ofte koselig sjanger som iblant snubler i det lille paradokset at den både skal være skummel og barnevennlig. Det merkes for ofte i «Operasjon Mørkemann». Tiril (Emma Kilane) og Oliver (Thomas Farestveit) har oppdaget gåtefulle hull på en slette i hjembyen Elvestad, overbevisende gestaltet av Tvedestrand. De begynner å overvåke hullene og etter hvert spionere på mannen som graver dem. Så følger kanskje tyve varianter av «tråkke på kvist og nesten bli oppdaget», uten at det får større konsekvenser. Det føles billig i lengden.

Alvor og sårhet

«Operasjon Mørkemann» skal ellers ha poeng for at den stoler på at målgruppen tåler litt alvor. Det er en sak med røtter i historien som løses, der den grimme hverdagen til barn av «fantefolket» står sentralt. Eldar Vågan gjør et trivelig innhopp som innflyttet bestefar fra Toten, som forteller om fantene og nevner at han selv bare var glad for at han ikke ble mobbet for sin egen fremmedhet. Det ligger en sårhet i bunnen av barnefilmen som gir den ekstra tyngde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer