SAMBOER: Eva Gabrielsson giftet seg aldri med Stieg Larsson. Dermed har hun ingen rett arverett, selv om hun var forfatterens samboer i 30 år. Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet
SAMBOER: Eva Gabrielsson giftet seg aldri med Stieg Larsson. Dermed har hun ingen rett arverett, selv om hun var forfatterens samboer i 30 år. Foto: Adrian Øhrn Johansen / DagbladetVis mer

Går glipp av 500 millioner

Stieg Larssons samboer lar seg ikke kjøpe til stillhet.

|||Både bøkene og filmene etter Stieg Larsson har nå omsatt for milliarder. Den avdøde forfatterens samboer, Eva Gabrielsson (56), går glipp av enorme summer, men vil ikke la seg kjøpe til stillhet.

- Etter fem år med forhandlinger vet vi fortsatt ikke hva Eva egentlig ønsker. Vi ser ingen veier til enighet, sier Joachim Larsson til Dagbladet.

Han kunne aldri forestilt seg hvor populære bøkene til broren Stieg ville bli da den da ukjente forfatteren døde brått i 2004.

Og ikke minst: Hvordan han selv og faren deres skulle tjene seg rike som Stiegs arvinger, ettersom broren aldri giftet seg med sin samboer gjennom 30 år, Eva Gabrielsson.

30 millioner bøker Denne uka passerte de tre Stieg Larsson-filmene én milliard inntjente kroner på kino verden over. Bøkene har omsatt for enda mer. Ifølge Eva Gedin i forlaget Norstedts er Larssons krimtrilogi nå trykket i mer enn 30 millioner eksemplarer. En nøktern snittpris på 100 kr pr. bok gir en omsetning på tre mrd. kr.

- Hvor mye Stieg Larssons verker har tjent inn, er umulig å si. Men det dreier seg selvsagt om astronomiske summer, sier Gabrielssons advokat, Sara Pers-Krause.

Et realistisk regnestykke Dagbladet har satt opp med hjelp av norske filmprodusenter med internasjonal erfaring, viser at Stieg Larsson-filmene vil gi et overskudd på minst 240 millioner kroner til investorer og rettighetshavere.

Samtidig har Svenska Dagbladet beregnet at arvingene, broren Joachim og faren Erlend,
allerede har tjent 130 millioner på bøkene, og at de kommer til å tjene like mye framover.

FORFATTER: Stieg Larsson ble først berømt etter sin død.
FORFATTER: Stieg Larsson ble først berømt etter sin død. Vis mer

- Hittil har vi tjent mellom 100 og 150 millioner kroner på bøkene, men vi ønsker å bruke pengene i Stiegs ånd: Til å bekjempe rasisme, hjelpe torturskadde flyktninger og liknende, sier Joachim Larsson.

Avslo 20 millioner Likevel er ikke Gabrielsson fornøyd. Da forhandlingene i den bitre striden om hvem som skal forvalte Stieg Larssons arv nylig brøt sammen, takket hun nei til 20 millioner kroner og en styreplass i familiens foretak.

- Eva hadde havnet i mindretall i styret og ikke fått noen reell bestemmelsesrett. Hun følte at familien kjøpte hennes stillhet, sier advokat Pers-Krause.

Hun sier Gabrielsson er kritisk til hvordan det tok flere år før familien delte ut
arvepenger til gode formål.

- Det å spytte i penger er ikke det samme som å ha et aktivt engasjement, slik Eva har. Dessverre er ikke utsiktene til en løsning gode slik det er nå, sier hun.

Eva Gabrielsson har ikke svart på Dagbladets henvendelser.