DEBATT

Debatt: Sexarbeid

Går grensa for kvinners rett til selvbestemmelse ved sexarbeid?

Kampen for frigjøring og likestilling gjelder ikke alle kvinner, og makt til å definere hvem som skal ekskluderes sitter hos middelklassens privilegerte kvinner.

SEXKJØPSLOVEN TI ÅR: Dette bildet er tatt rett etter at forbudet mot sexkjøp trådte i kraft for ti år siden. Sexarbeidernes interesseorganisasjon, PION er motstandere av loven, men får ikke flagge det i 8. mars-toget i Oslo. Foto: Espen Røst / Dagbladet
SEXKJØPSLOVEN TI ÅR: Dette bildet er tatt rett etter at forbudet mot sexkjøp trådte i kraft for ti år siden. Sexarbeidernes interesseorganisasjon, PION er motstandere av loven, men får ikke flagge det i 8. mars-toget i Oslo. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Tema for den internasjonale kvinnedagen 8. mars vil være selvbestemmelse og abortrettigheter. Kampen for retten til selvbestemmelse er viktig, spesielt for kvinner der både kropp og seksualitet har vært målet for ulike former for kontroll, tvangsinngrep og sanksjoner. Dette er noe kvinner som selger seksuelle tjenester vet alt om.

Ti år med sexkjøpsforbud har nådd det ene målet; å gjøre det så ubehagelig som mulig å selge sex. Å hevde at det beskytter kvinner mot å utnyttes i sexarbeid er basert på infantilisering og paternalisme, og en enorm vilje til å overse de negative omkostningene kriminaliseringen har for den selgende part. I den anledning kan det være på sin plass å nevne at FNs kvinnekonvensjonkomité i 2017 ba norske myndigheter om å sikre kvinner som selger sex beskyttelse mot vold og rettsbeskyttelse. Dette er altså en kritikk av sexkjøpsloven.

Med dette som utgangspunkt sendte PION 8. mars-komiteen to forslag til hovedparoler, «Sexarbeidere støtter kvinners rett til selvbestemmelse» og «Fuck loven». Bakteppet for første forslag er både det faktum at selvbestemmelse når det gjelder abortspørsmål i alle høyeste grad også angår kvinner som selger sex, og debatten som har kommet i kjølvann av at Solberg-regjeringen valgte å bruke kvinners reproduktive helse og rettigheter som innsats for å få KrF med i samarbeid og i flertallsregjering. Kvinners rett til selvbestemmelse må ligge i bunnen av debatter som dreier seg om reproduktiv helse – inkludert problemstillinger som dukker opp i kjølvannet av reproduktiv teknologi. For kvinner som selger sex er storsamfunnet nemnda som skalter og valter med både selvbestemmelsesretten og, bokstavelig talt, livet til de av oss som selger sex. Paroleforslaget «Fuck loven» var også en markering av at det er ti år siden sexhandel ble kriminalisert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer