Går i fakkeltog for kvinner med uønsket atferd ved egen omsorg

Bård og Harald oppfordrer folk som sliter til å delta. Ane Dahl Torp og Ingrid Olava kommer.

GÅR I FAKKELTOG: Harald Eia og Bård Tufte Johansens sketsjer om kvinner med uønsket atferd ved egen omsorg i «Storbynatt». I kveld arrangerer de fakkeltog og oppfordrer folk som sliter til å delta.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
GÅR I FAKKELTOG: Harald Eia og Bård Tufte Johansens sketsjer om kvinner med uønsket atferd ved egen omsorg i «Storbynatt». I kveld arrangerer de fakkeltog og oppfordrer folk som sliter til å delta. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.Vis mer

- Det er på tide å vise solidaritet, sier Stina Greaker daglig leder av Bård og Haralds selskap, Funkenhauser Productions.

På slutten av gårsdagens sending av «Storbynatt» oppfordret humorduoen folk til å delta i et fakkeltog til støtte for holdningskampanjen de to vitser med i programmet.

Utgangspunktet for sketsjene er de reklamefrie dagene som gjerne finner sted i høytider, skriver NRK.

Går i tog Etter at Bård Tufte Johansen, alias Gunnar Veistad i Helsedirektoratet, fortalte på Storbynatt at ni av 14 kvinner sliter med uønsket atferd ved egen omsorg , har holdningskampansjen fått en støttegruppe på Facebook, som allerede har over 19 000 medlemmer.

I kveld klokken 19 blir det arrangert fakkeltog fra Spikersuppa til Helsedirektoratet på St. Olavs Plass, til støtte for holdningskampanjen, «kvinner som sliter med uønsket atferd ved egen omsorg».

- Det er alvorlig, og vi oppfordrer alle til å ta med en venn som sliter, eller som føler at de går inn under kategorien å delta i fakkeltoget i kveld, sier Greaker som har kjøpt inn mange fakler.

Ane Dahl Torp Før toget blir det underholdning og appell ved «informasjonssjef Gunnar Veistad i Helsedirektoratet». Skuespiller Ane Dahl Torp kommer for å lese dikt og artist Ingrid Olava synger.

NRK oppfordrer folk til å ta med varme klær, fakler og en venn som sliter. Verken Greaker eller humorduoen har betenkeligheter med arrangementet.

- Selv om det er mange som sliter med psykiske problemer, føler vi ikke at dette er kontroversielt å tulle med. Vi har ikke mottatt noen negative reaksjoner så langt. Vi har også vært i kontakt med Helsedirektoratet som synes dette er gøy, sier Greaker.

- Hva forventer dere?

NYTT SHOW: Harald Eia og Bård Tufte Johansen i første episode av Storbynatt som ble sendt 2. november.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
NYTT SHOW: Harald Eia og Bård Tufte Johansen i første episode av Storbynatt som ble sendt 2. november. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Vi er svært spente. Det blir gøy å se hvor mange som kommer.

Helsedirektoratet som får passet påskrevet av humoristene er også positive.

- Vi synes dette er skrekkelig morsomt. Når vi er en så stor samfunnsaktør som vi er, er det helt naturlig at noen vil gjøre morsomheter rundt dette. Vi synes innslagene er gode, nesten så gode at vi kunne brukt dem selv, sier assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog.

Arrangementet i kveld blir tatt opp og vil bli brukt som en del av Storbynatt i torsdagens sending.

 - Vi opplever ikke at Bård og Harald harselerer med folk som sliter psykisk, men at de balanserer fint mellom humor og det alvorlige. Vi er også tilhengere av at det skal være større åpenhet rundt psykologiske problemer i samfunnet. Å drite ut personer som sliter med ulike problem er ikke alltid greit, men å drite ut oss som direktorat er helt ok, sier Guldvog.