Går i saksa

Konstruert indietull

FILM: «Running With Scissors» er navnet på Augusten Burroughs bestselgende roman fra 2002. Boka er ifølge Burroughs selvbiografisk, og beskriver hans noe spesielle oppvekst, der han tretten år gammel blir sendt bort for å bo hos familien til morens psykolog. En familie langt utenom det vanlige.

Boka er omdiskutert på grunn av sine litterære kvaliteter, men også fordi det hevdes at majoriteten av innholdet er ren fiksjon. Burroughs er blant annet saksøkt av psykologen og familien han bodde hos på grunn av innholdet.

Uansett, boka er blitt film, og hvorvidt den er basert på fiksjon eller ei, så er den dessverre en lite severdig affære.

Det er tydelig at Murphy har laget en film rettet mot indie-fansen. Tematikken er gjenkjennelig, på grensen til det klisjéfulle, og filmen inneholder både seksuell frustrasjon, suicidale tanker, pilletrilling og familiære problemer. Dette er selvfølgelig blandet med en god klype, tidvis absurd, dialogbasert såkalt kløktig humor, som nærmest hver gang føles ekstremt konstruert. Borte er menneskeligheten, det poetiske og varme, som gjør «filmer av denne sorten» til gode opplevelser. Søker du kløktig, tidvis absurd humor, rare skikkelser og meningsfull tematikk, se «Happiness» (1998). Er det oppvekstproblemer du trenger, så anbefales fjorårets «C. R. A. Z. Y».