ANONYM PÅ TWITTER: Tidligere Dagens Næringsliv-journalist Mina Ghabel Lunde har innrømmet at hun har twitret fra den anonyme Twitter-kontoen @fruhjort. I går ble VG og Medier24 felt for brudd på Vær Varsom-plakaten for sin omtale av saken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ANONYM PÅ TWITTER: Tidligere Dagens Næringsliv-journalist Mina Ghabel Lunde har innrømmet at hun har twitret fra den anonyme Twitter-kontoen @fruhjort. I går ble VG og Medier24 felt for brudd på Vær Varsom-plakaten for sin omtale av saken. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Går i strupen på Anders Giæver og Gard Michalsen etter PFU-fellelse

- Jeg vil oppfordre henne om å konsentrere seg om det vi ble felt for, sier Gard Michalsen, redaktør for Medier24. 

(Dagbladet): - I mine ti år som journalist har jeg aldri beveget meg i nærheten av å opptre slik overfor kilder som særlig Anders Giæver og Gard Michalsen har gjort i denne saken. Forsmådde bladfyker på hevntokt ser ikke særlig vakkert ut og bør bli gjenstand for en skikkelig selvransakelse, sier tidligere Dagens Næringslivs-journalist Mina Ghabel Lunde til Dagbladet.

I går ble det kjent at Pressens Faglige Utvalg felte Medier24 og VG for brudd på Vær Varsom-plakaten etter at bransjenettstedet Medier24 i juni skrev at Mina Ghabel Lunde hadde «rakket ned på kilder, sjefer og kollegaer» gjennom den anonyme Twitter-kontoen @fruhjort.

Ghabel Lunde innrømmet at hun hadde twitret fra kontoen, men mente medienes fremstilling av saken var feil, og klaget hele åtte medier inn til PFU.

Kritiserer Giæver og Michalsen

Ghabel Lunde retter spesielt kritikk mot VG-journalist Anders Giæver og Medier24-redaktør Gard Michalsen og mener dekningen av saken bærer preg av at mediefolk følte seg krenket.

VG-journalist Anders Giæver samarbeidet med Medier24 for å avsløre at det var Ghabel Lunde som sto bak kontoen. I tillegg til VG og Medier24 omtalte en rekke medier saken.

- Det er særlig gledelig at det er punkt 3.2 VG og Michalsen blir felt på, for den bærer i seg selve kjernen i det som er medienes oppgave. Som formidlere har vi en kontrakt med leseren om å gi dem korrekt informasjon, uttalte Mina Ghabel Lunde etter avgjørelsen i PFU i går.

Avviser hevntokt

PFU felte VG, Medier24 og P4 for brudd på Vær Varsom-plakaten. VG og Medier24 ble felt på punkt 3.2 som går på å at journalister skal vær kritiske i valg av kilder, og kontrollere at opplysninger som gis er korrekte.

Også Norsk Telegrambyrå (NTB) og Bergens Tidende ble felt i PFU. Kritikken knyttes opp til punkt 4.4 i Vær Varsom-plakaten om at artikkelen var for konstaterende på opplysninger det ikke var dekning for. Bergens Tidende fikk kritikk for å ha publisert artikkelen som var skrevet av NTB.

Gard Michalsen, redaktør for Medier24, viser til at PFU mente det var riktig og betimelig å omtale saken.

- PFU avviste påstandene om en hevntokt. De mente også at hun måtte tåle oppmerksomheten og tildels også stå til ansvar for alle meldingene fra kontoen, sier han.

Michalsen tar kritikken fra PFU til etteretning, men har dette svaret til Ghabel Lunde:

- Jeg vil oppfordre henne til å konsentrere seg om det vi ble felt for. Lunde klaget Medier24 inn for 11 punkter, og vi ble felt på ett - som handlet om at vi hadde gått for langt i tittel, ingress og presentasjon av saken. Det erkjenner vi, og vil beklage.

Tilstrekkelig åpenhet

VGs kommentator Anders Giæver ønsker ikke å kommentere Ghabel Lundes uttalelser utover at Ghabel Lunde kun fikk medhold i ett av de ni punktene hun hadde klaget VG inn for.

- Hun fikk ikke medhold på de punktene som omhandler min medvirkning i saken, sier han.

Utvalget i PFU fastslo at VG viste tilstrekkelig åpenhet om Giævers rolle i saken og at det ikke var noe grunnlag for å mene at denne var presseetisk uakseptabel.