Går inn for rabattgrense

- Dette er en historisk dag, sier Hadia Tajik.

(Dagbladet): I dag har kulturminister Hadia Tajik lagt fram forslag til den mye omtalte bokloven.

Pressekonferansen på Litteraturhuset startet klokka 12.15, og Tajiks tale ble mottatt med rungende applaus.

Tak på 50 prosent I forkant av pressekonferansen delte kulturdepartementet ut pressemeldinger. Nå kommer svaret som mange har ventet på:

Det innføres et rabatt-tak på 50 prosent. Dette er et øvre tak for rabatt i forhandlinger mellom leverandører og forhandler på 50 prosent. Dette taket skal gjelde for både e-bøker og vanlige bøker, og loven blir obligatorisk.

- Dette er en historisk dag. Vi gjør som store kulturnasjoner har gjort før oss. Vi løfter kulturen inn i lovverket, sier kulturminister Hadia Tajik på pressekonferansen og fortsetter:

- Det blir avanseregulering med tak. Loven gjelder for alle. Det blir like konkurransevikår for alle.

Kulturministeren sier at «ei bok er ei bok, uavhengig av plattform», og gir uttrykk for at hun er svært stolt i dag. Fastprisen, som gleder for nye bør, vil fortsatt gjelde til 1. mai året etter.

Bokloven har til hensikt å sikre like konkurransevilkår mellom aktørene.

IKKE FORNØYD:  Forfatter Eirik Newth er ikke fornøyd med boklov. - Bokloven vil bety fortsatt høye prisen på bøker i Norge. Loven viser at departementet ikke anerkjenner hvor sårbar utviklingen av e-bøker er i Norge. Den viderefører eksisterende strukturer i stedet for å legge til rette for innovasjon, sier Newth til Dagbladet. 
Foto: Morten Holm / SCANPIX
IKKE FORNØYD: Forfatter Eirik Newth er ikke fornøyd med boklov. - Bokloven vil bety fortsatt høye prisen på bøker i Norge. Loven viser at departementet ikke anerkjenner hvor sårbar utviklingen av e-bøker er i Norge. Den viderefører eksisterende strukturer i stedet for å legge til rette for innovasjon, sier Newth til Dagbladet. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- Det er leserne og forfatterene som er viktigst. Avansereguleringen er tenkt slik at det er et rabattak på 50 prosent. Det er ingen hemmelighet at dette har vært vanskelig. Etter grundige diskusjoner har vi konkludert med at det bør være rabattak på 50 prosent,
sier Tajik.

Ikke fornøyd Det har vært stor spenning rundt loven, og om kulturministeren ville rekke å leggen den fram i dag. Statsråd i dag er nemlig den siste sjansen til å få loven behandlet i Stortinget før sommeren - noe Hadia Tajik har vært klar på at hun ønsker å få til.

I forkant har det vært særlig tre spørsmål man har vært opptatt av: om det blir fastpris eller ikke på nye bøker, om det innføres et rabatt-tak på kjøp fra forlag til bokhandel og om e-bøker skal omfattes av loven eller ikke.

For de små og mellomstore forlagene har det viktigste vært at det innføres et rabatt-tak.

En av motstanderne er Eirik Newth, og han er ikke imponert over det Tajik har lagt fram i dag.

- Bokloven vil bety fortsatt høye prisen på bøker i Norge. Loven viser at departementet ikke anerkjenner hvor sårbar utviklingen av e-bøker er i Norge. Den viderefører eksisterende strukturer i stedet for å legge til rette for innovasjon, sier Newth til Dagbladet.

Han har lenge vært engasjert i saken, og var også til stede på Litteraturhuset i dag.

 - HISTORISK DAG:   Kulturminister Hadia Tajik (Ap) holdt i dag pressekonferanse i Litteraturhuset i Oslo, hvor hun la fram forslag til ny boklov. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- HISTORISK DAG: Kulturminister Hadia Tajik (Ap) holdt i dag pressekonferanse i Litteraturhuset i Oslo, hvor hun la fram forslag til ny boklov. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Med tanke på det opposisjonen nå sier, er det ikke sikkert at det blir en lov. Det syns jeg er veldig gledelig, sier Newth.

Kritiske til fastpris En slik maksgrense på rabatt er viktig fordi de tre store forlagene Gyldendal, Cappelen Damm og Aschehoug eier bokhandelkjedene, og dermed får tilbake rabatten i den andre enden - mens de mindre forlagene ikke har en slik fordel.

Forlagssjefer i flere mindre forlag gikk tidligere denne uken ut i Dagbladet og sa at de mindre forlagene ikke ville overleve uten et slikt rabatt-tak.

Forbrukerrådet har vært svært kritiske til fastpris, og viser til at bøker i Norge i dag er langt dyrere enn i for eksempel Sverige.