Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Går integreringen dårlig?

INNVANDRING: Dette spørsmålet har jeg flere ganger forsøkt å få svar på i mine 4 år som ansvarlig for integreringspolitikken. Hva er mål for integrering? Hvem og hva skal man sammenligne seg med? Det er blant motspørsmålene jeg har fått.Internasjonalt scorer Norge bra på noen og dårlig på andre statistikker. Selv om vi synes ledigheten blant innvandrere og flyktninger er for høy, er den lav i internasjonal sammenheng. Innenfor høyere utdanning gjør etterkommere etter innvandrere det bra - enkelte nasjonaliteter gjør det bedre enn etnisk norsk ungdom.For å få en bedre oversikt over hvordan vi scorer på integrering og dermed et bedre grunnlag for politikkutformingen, startet vi med bedre statistikkutvikling og årlig rapportering på viktige indikaterer for integrering i statsbudsjettet.

HVORFOR ER jeg opptatt av det nå? Fordi Dagbladets Gudleiv Forr har provosert meg. 11 april slenger han inn en sluttbemerkning i en artikkel om problemene i UDI; «at integrasjonen av dem som kommer hit går stadig like skandaløst dårlig, er det visst ingen som er opptatt av.»Han har verken grunnlag for å si at integreringen går «skandaløst dårlig» eller å påstå at ingen er opptatt av det.I løpet av de siste 4 årene er hele opplegget for introduksjon til det norske samfunnet lagt om. Alle flyktninger og asylsøkere som får opphold i Norge får opp til 2 års introduksjonstilbud med norsk og arbeidslivserfaring. Så langt har denne introduksjonsordningen vist meget positive resultater. Alle som kommer utenfra EØS og som vil ha permanent opphold i Norge må delta på norskopplæring og delta i opplæring om samfunnsforståelse i minimum 300 timer.

SAMTIDIG ER hele integrasjonsfeltet omorganisert og styrket, og det er opprettet et eget direktorat fra 1. januar. Dette er blitt gjort fordi integreringsarbeidet trenger økt styrke og hevet kompetanse, særlig i samarbeidet med kommunene. Det er i kommunene integreringsarbeidet først og fremst gjennomføres. Mange kommuner har de siste årene hatt en formidabel kvalitetsheving i sitt arbeid.Det er utviklet entrepenørskapssatsing blant innvandrere, det er igangsatt særlig innsats overfor somaliere, og det er utviklet et eget «Ny sjanse»-program for innvandrere som har vært lenge på sosialhjelp. En helt ny lov mot etnisk og religiøs diskriminering er vedtatt, og fra 1. januar er likestillingsombudet også diskrimineringsombud i slike saker. Listen over tiltak kunne vært gjort betydelig lengre og dreier seg blant annet om skole, helse og barnehager.Altså Gudleiv Forr; Norske politikere bryr seg mye om integreringsarbeidet - de forrige 4 årene var dette et av områdene med størst utvikling av ny politikk. Resultatene vil vise seg fremover, og de blir målt. I sum er vel det mest skandaløse hvor dårlig oppdatert Dagbladet er!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling