THRILLER: Tom Hiddleston gjør en god jobb i hovedrollen som hotellportieren Jonathan Pine i  TV 2-serien «The Night Manager», men etableringen tar for lang tid. Foto: TV 2
THRILLER: Tom Hiddleston gjør en god jobb i hovedrollen som hotellportieren Jonathan Pine i TV 2-serien «The Night Manager», men etableringen tar for lang tid. Foto: TV 2Vis mer

Går James Bond i næringa

Men «The Night Manager» bruker lang tid på å komme til poenget.

PÅSKETHRILLER: «The Night Manager» er den eneste fulle serien på TV 2 denne påsken, siden Agatha Christie-baserte «And Then There Were None» er en miniserie i to deler (langfredag og påskeaften).

Serien i åtte deler, som er en samproduksjon mellom BBC og amerikanske AMC, er en modernisert tolkning av en roman av John Le Carré som på norsk hadde tittelen «Nattportieren». Hva er galt med den tittelen, forresten, bortsett fra at den kanskje er litt gammelmodig?

Den arabiske våren Mens boka fra 1993 tar utgangspunkt i den kalde krigen, spinner handlingen i tv-serien rundt den arabiske våren, som blant annet førte til Hosni Mubaraks fall i februar 2011. Så ser vi ikke så mye mer til det, utover at plottet ser ut til å være jakten på «the worst man in the world», Richard Proper (Hugh Laurie), som selger våpen som kan true det folkelige opprøret som da hadde spredt seg til Egypt fra Tunisia. 

Proper er knapt til stede i de to første episodene, som vi har fått tilgang til, men får helt sikkert større betydning etter hvert. Det er derfor for tidlig å si hvordan «Dr. House» fungerer i en helt annerledes rolle som «bad guy».

Foreløpig er han vanskelig å få tak på, utover en utpreget sans for erkebritisk humor.

Men den virkelige hovedrollen har nattportieren Jonathan Pine. Han har en fortid som Irak-soldat, og har en rettferdighetssans 
som gjør at han involverer seg raskt - og til et punkt hvor han blir hyret som agent av den britiske etterretningstjenesten. Men før det prøver han etter beste evne å hjelpe Sophie Alekan (Aure Ateka), som har gitt ham tilgang til viktig informasjon. Hun er elskerinnen til forretningsmannen Freddie Hamid - som er en forretningspartner av den beryktede Roper.

James Bond Tom Hiddleston («The Avengers»/«Midnight In Paris») gjør en god jobb som den pertentlige, iskalde og litt mystiske nattportieren som bare vil hjelpe, og som også - det må sies - har litt for lett for å hoppe til køys med damene han treffer på sin vei.

Ja, dette lave tenningspunktet virker noe påklistret og unødvendig.

Vi aner at også Ropers kjæreste Jed (Elizabeth Debicki) kan tenkes å falle for Pine.

Og - det er ikke bare her han minner om James Bond, plottet kunne like gjerne vært en Bond-historie. Tv-bildene og den kjappe regien (danske Susanne Bier) gir også en 007-feeling, ikke minst fordi MI6 er involvert og handlingen utspilles i flere land - fra Egypt til Sveits, England og Spania.

Olivia Colman («Broadchurch») virker for øvrig også noe overtent, men da i rollen som seriens M (Bonds sjef), Angela Burr.   

Forvirring Med Sveits som location blir det mange fine fjellformasjoner underveis, men denne hoppingen fra land til land bidrar også til en smule forvirring om hvor denne serien egentlig vil (siden jeg aldri rakk å lese boka, heller). Det tar uforholdsmessig lang tid å etablere historien, noe som kanskje kan forklares ved at den internasjonale versjonen TV 2 viser er på hele åtte episoder. BBC-versjonen er på seks, og gir kanskje en følelse av en tettere handling. 

De to første episodene (av åtte) klarer i hvert fall ikke å gi noe godt svar, utover å gi oss en klar formening om at Pine kommer til å bli dratt inn i denne suppa mer enn han har godt av - fordi han får i oppdrag å infiltrere Ropers nettverk.

• TV 2 viser to episoder hver kveld til og med skjærtorsdag.

«DR. HOUSE»: Hugh Laurie, kjent fra tv-serien «House», spiller våpenhandleren Richard Roper. Foto: TV 2
«DR. HOUSE»: Hugh Laurie, kjent fra tv-serien «House», spiller våpenhandleren Richard Roper. Foto: TV 2 Vis mer