KOMMENTARER

Går løs på pyramidene

Det tar tid å venne seg til de nye årlige sykehustalene. I år forstår vi bedre at helseministeren en gang i året har behov for å sette tingene på plass.

LØFTER TIL PASIENTENE:  Helse- og omsorgsminister Bent Høie holdt sin første sykehustale som statsråd på Rikshospitalet tirsdag.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
LØFTER TIL PASIENTENE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie holdt sin første sykehustale som statsråd på Rikshospitalet tirsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det var lett å assosiere helseminister Bent Høies sykehustale i går med den legendariske SAS-sjef Jan Carlzons inntog i skandinavisk luftfart. Carlzon ville som kjent «rive pyramidene» og sette kundene i sentrum for flyselskapets drift og utvikling. Han var heller ikke redd for konkurranse. I går gikk ambisjonen om å sette «pasienten i sentrum» som en rød tråd gjennom Høies timelange foredrag i Rikshospitalets store aula. Den var smekkfull av fagfolk og ledere med ansvar for landets sykehus. Mange av disse er vant med å kunne gjemme seg bak en politiker når riksmediene eller Riksrevisjonen avslører feil og mangler i pasientbehandlingen. Eller rope om mer midler i beste sendetid. Helseministere har alltid det øverste ansvar for tingenes tilstand. Men i forbindelse med foretaksmøtet mellom statsråd og helseforetakene hadde Høie i går muligheten til å fungere som sjef og stille krav til sine undersåtter.

Mange har nok undret seg over hvor det blir av den nye helseministerens handlekraft. Avviklingen av helseregionene har han satt på vent. Det frie behandlingsvalget er under utredning. Bevilgningene er foreløpig ikke vesentlig høyere enn de var under den rødgrønne regjeringen. Ordene er ikke like store som de var da Høie var i opposisjon og i angrepsposisjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer