EN NY STJERNE: Skuespiller Frank Kjosås (t.v.) og regissør Vidar Magnussen (t.h.) må finne seg i at musikalen «Book of Mormon» har født en ny stjerne som tar sin plass. Det er bare å ønske sang- og komitalentet Kristoffer Olsen velkommen inn i varmen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
EN NY STJERNE: Skuespiller Frank Kjosås (t.v.) og regissør Vidar Magnussen (t.h.) må finne seg i at musikalen «Book of Mormon» har født en ny stjerne som tar sin plass. Det er bare å ønske sang- og komitalentet Kristoffer Olsen velkommen inn i varmen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

«Book of Mormon»

Går mann av huse for teatret alle snakker om i høst. Internett og telefonlinjene brøt sammen

«Book of Mormon» tar også Norge med storm.

(Dagbladet): «Book of Mormon» er historien om en varslet suksess. Den hysterisk morsomme musikalen har skapt furore på så vel Broadway som på West End - og nå står Norge for tur.

Mormonermoro

De norske anmelderne overgår hverandre i superlativer etter premieren forrige uke. Men det er ikke gitt at en amerikansk suksess om de «erkeamerikanske mormonene» skulle slå an i oversettelse på et nynorskteater.

- Jeg så «Book of Mormon» i New York i 2012, sier regissør Vidar Magnussen.

Det var lenge før han skulle få spørsmål fra teatersjef Erik Ulfsby om å sette opp en norsk versjon. En av landets mest treffsikre og morsomme penneknekter, Are Kalvø, har oversatt stykket og får skamros for jobben.

Det er en satirisk og burlesk musikal om religion, skrevet av South Park-duoen Trey Parker og Matt Stone, som i årevis utfordret religioner.

PÅ GULLSTOL: «Mormonerne» Frank Kjosås og Kristoffer Olsen bærer stykkets regissør, Vidar Magnussen, på gullstol. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PÅ GULLSTOL: «Mormonerne» Frank Kjosås og Kristoffer Olsen bærer stykkets regissør, Vidar Magnussen, på gullstol. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Tåler harselasen

- Stykket tråkker ikke på mormonerne eller andre religioner. Den tar for seg troen, men tråkker ikke på individene, sier en av stykkets unge, ivrige og misjonerende mormonere, Frank Kjosås, i rollen som Kevin Price.

Han forteller at mormonerne tar harselasen med stor ro.

Pene, unge dresskledde mormonermenn står utenfor teatret hver kveld og sier: «Teatret er en ting, men boka er bedre». Publikumsinteressen for stykket er formidabel.

- Folk står i kø

- Det er helt vilt. På en dag solgte vi ti fulle hus, 7500 billetter, sier Magnussen om stykket som går fram mot jul og nærmest er utsolgt.

Trøkket mot teatrets billettsentral har vært så stor at det har brutt sammen.

- Først gikk nettet ned, så satte vi inn flere telefonselgere, men så brøt det sammen også. Nå står folk i en god gammeldags kø utenfor teatret for å sikre seg billetter, sier Magnussen.

Magnussens regidebut

«Book of Mormon» er Vidar Magnussens regidebut. Han er godt kjent for sine mange teaterroller og ikke minst for sin innsats i NRK-komedien «Side om side».

- Jeg håpet vi skulle matche den eksplosive energien til originalstykket. Det fins jo ikke noe gøyere stykke, sier Magnussen.

Han mener at ved siden av en presis oversettelse, er rollebesetningen det viktigste. Den ene av de to hovedrolleinnehavere, Frank Kjosås, er en kjenning med et gutteaktig ansikt. Den andre er, for de fleste, et totalt nytt bekjentskap.

Hvem er denne guttungen?

Så da er det bare å ønske Kristoffer Olsen (32) inn i varmen, for han har med rollen som Arnold Cunningham brutt lydmuren. «Hele Norge» spør allerede hvem denne gutteaktige fyren er.

- Jeg er fra Porsgrunn, sier han og fortsetter:

- Har en teaterutdannelse fra England, der jeg bor - i London - eller bodde fram til nå. Samboeren flyttet til Paris, og jeg til Oslo. Den nærmeste tida blir jeg i Norge, så får jeg se hva som skjer etter hvert, sier Olsen, som var med på Les Miserables i Tromsø i 2012 og Skjønnheten og Udyret i Oslo 2014.

TREKLØVER: Kristoffer Olsen, Frank Kjosås og Vidar Magnussen (t.h.) Foto: Thomas Rasmus Skaug
TREKLØVER: Kristoffer Olsen, Frank Kjosås og Vidar Magnussen (t.h.) Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Ble først vraket

Han sendte en e-post til teatersjefen da han hørte at Det Norske Teatret skulle sette opp «Book of Mormon».

- Jeg mente at dette var en rolle for meg. Dagen etter fikk jeg en e-post fra hans sekretær om at de ikke hadde anledning til å vurdere meg, sier Olsen.

Men skjebnen ville det annerledes. Regissør Magnussen, som heller ikke kjente til Kristoffer Olsen og hans komitalent og sangferdigheter, ble tipset av en scenograf ved teatret.

Ble nektet lighter

- Jeg ser jo ut som en gutt. Jeg har vel et guttete ansikt som passer til rollen. Å kjøpe alkohol uten legitimasjon kan jeg bare glemme. I fjor fikk jeg ikke en gang kjøpt en lighter, og jeg som bare skulle ha den til å tenne fyr i peisen, sier Olsen tørt.

- Vi spiller to 18-åringer, og ser vel sånn ut. Også synger vi bra, det tror jeg vi kan si, slår Frank Kjosås fast.

Med det trøkket Det Norske Teatret opplever i disse dager, jobbes det i kulissene med å la stykket lenger levetid. Oppsetningen er også et samarbediet mellom Det Norske Teatret og Kilden teater- og konserthus i Kristiansand, som skal vise stykket neste vår.

- «Book of Mormon» skaper Justin Bieber-tilstander på teatret, sier regissør Magnussen.