DEBATT

Går norske elever på skolen for å bli russ?

Hva om elevene måtte betale bare halvparten av hva det koster å få seg en videregående utdanning – 70 000 kroner i året? Ville de da verdsette undervisningen?

VIL FESTE: Russen klager over at russeledelsen har lagt tentamen midt i «rulleperioden». - 700 kroner per elev per dag er det vi betaler for at ungdom skal gå i videregående skole, uten egenandel. Men samfunnet og skolen skal altså legge til rette for at russefeiringa skal foregå på elevenes premisser. Om elevene fikk bestemme, skriver Karl-Eirik Kval. Dette bildet er tatt under en av russesamlingene på Tryvann i Oslo i begynnelsen av mai 2015.
VIL FESTE: Russen klager over at russeledelsen har lagt tentamen midt i «rulleperioden». - 700 kroner per elev per dag er det vi betaler for at ungdom skal gå i videregående skole, uten egenandel. Men samfunnet og skolen skal altså legge til rette for at russefeiringa skal foregå på elevenes premisser. Om elevene fikk bestemme, skriver Karl-Eirik Kval. Dette bildet er tatt under en av russesamlingene på Tryvann i Oslo i begynnelsen av mai 2015. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Av og til hender det en må gni seg i øynene når en leser nyheter. Som for eksempel når pressesjefen i russestyret på Sandvika videregående skole sier til Budstikka at han mener skolelederne i Asker og Bærum saboterer russeferinga når de legger tentamen i «rulleperioden».

Noe de skal ha seg frabedt. De har nemlig planlagt russefeiring siden førsteklasse på videregående. Det skal rulles og festes, og da må heldagsprøver og tentamen vike. Russefeiring bør tydeligvis trumfe all andre hensyn.

700 kroner per elev per dag er det vi betaler for at ungdom skal gå i videregående skole, uten egenandel. Ikke betaler de for undervisninga, ikke for bøkene, ikke for pc-ene, ikke for noe som helst. Men samfunnet og skolen skal altså legge til rette for at russefeiringa skal foregå på elevenes premisser. Om elevene fikk bestemme.

Av og til tenker jeg på noe som skjedde i det gamle Sovjetunionen: Brødet ble sterkt subsidiert. Og da det ble billig nok, begynte folk å fyre i peisen med det. Vi mennesker har dessverre lett for å forveksle gratis (eller nesten gratis) med verdiløst.

La oss foreta et tankeeksperiment: Hva om elevene måtte betale bare halvparten av hva det koster å få seg en videregående utdanning – 70 000 kroner i året? Hvordan hadde da innstillingen til skolen vært? Hvordan ville de betalende foreldrene forholdt seg til sine barn og deres skolegang, om elevene møtte forberedt, var fraværende eller kom for seint på skolen? Jeg er i alle fall ikke i tvil: Både elever og foreldre ville tatt skolen langt mer alvorlig enn de gjør i dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer