Torsdag 20. september auksjoneres det mye omtalte Listhaug-maleriet «Making a martyr» bort under en seanse på Gategalleriet i Bergen.

I utgangspunktet skulle auksjonen avholdes torsdag 13. september, men ble utsatt til torsdag kommende uke.

Det opplyser kurator Christer Holm til Dagbladet. Minsteprisen er 450 000 kroner.

- Vi fikk inn et bud på 450 000 kroner i slutten av august, så det er minstesummen. Dette går til en god sak, så vi håper på mer, sier Holm om salgsinntektene som går uavkortet til Kreftforeningen.

- Det er vanskelig å forskuttere en sum, for interessen har vært stor. Kunstsamlere som ønsker noe spesielt i samlingen vil nok finne auksjonen interessant, fortsetter kuratoren.

- Åpen auksjon

Kommende uke avsluttes altså den foreløpige reisen til årets mest diskuterte kunstverk.

- Da blir det en åpen auksjon i Gategalleriet for dem som er interessert. Dem som ikke har anledning til å møte opp kan sende inn bud til post@gategalleriet.no, forklarer Holm.

I juli skrev Dagbladet at galleri Kode i Bergen ikke ønsket verket i sin permanente samling, og det ble besluttet å auksjonere det bort.

Det mediekritiske maleriet «Making a martyr» tematiserer hvordan medias tidvis intense fokus på enkeltpersoner gjør folk blinde for de virkelig viktige sakene i nyhetsbildet, påpeker Holm.

- Uansett hva vi får til slutt, er 450 000 en flott sum. Det mest positive med denne saken, er at folk virkelig har brydd seg: Politikere, aviskommentatorer og den vanlige mannen i gata. Det er positivt for gatekunsten, sier Holm.

Lang historikk

Det var tilbake i april kunstneren AFK overrasket Norge med verket «Making a Martyr», der en korsfestet Sylvi Listhaug plutselig preget et gatehjørne i Bergen.

Bildet ble etter kort tid dekket over med svart lakk, men ble seinere tatt ned av en gruppe studenter som «reparerte» bildet med neglelakkfjerner. Deretter solgte de det videre til Ole Petter Duus, som kjøpte bildet av studentene for 300 000 kroner.

Duus ga maleriet videre til Tore Gudmestad, slik at bildet kunne bidra til å samle inn penger til Kreftforeningen. Rogalendingen Gudmestad har engasjert seg sterkt i arbeidet til Kreftforeningen etter at han mistet datteren, journalist Thea Steen, til livmorhalskreft i 2016.

I forbindelse med innsamlingen ble bildet stilt ut på Gategalleriet i Bergen. Her ble det til slutt samlet inn 260 000 kroner.

20. september vil det vise seg hvor mye Gudmestad til slutt vil klare å samle inn til et godt formål.