- Går utover arbeidet

Kunsteksperter er bekymret for Nerdrums produksjonsevne.

DÅRLIG RYKTE: Odd Nerdrum sa i retten i går at han ikke har solgt et eneste bilde siden rettssaken i fjor. Her er kunstneren sammen med forsvarer Pål Berg i Borgarting lagmannsrett. Foto: Torbjørn Berg
DÅRLIG RYKTE: Odd Nerdrum sa i retten i går at han ikke har solgt et eneste bilde siden rettssaken i fjor. Her er kunstneren sammen med forsvarer Pål Berg i Borgarting lagmannsrett. Foto: Torbjørn BergVis mer

(Dagbladet): Kunstmaler Odd Nerdrum (68) erklærte seg ikke skyldig da han i går møtte i retten for å anke dommen fra tingretten.

I august i fjor ble han dømt til to års ubetinget fengsel i Oslo tingrett for grovt skattesvik på omkring ti millioner kroner.

- Ikke skyldig - Jeg har betalt den skatt jeg bør betale, og jeg er ikke skyldig, svarte han på spørsmål om straffskyld i Borgarting lagmannsrett i går.

Nerdrum fortalte i retten at han ikke har solgt et eneste bilde siden rettssaken i fjor.

Da kom det fram at totalt 32 bilder malt av den anerkjente kunstneren på 80- og 90-tallet ble ødelagt som følge av at malingen med tiden begynte å renne.

Under fjorårets rettssak forklarte den tidligere Nerdrum-eleven Per Trygve Lundgren seg om de ødelagte Nerdrum-bildene som var et tema i retten i går.

Skjult for pressen - Det måtte holdes skjult for pressen og kjøpere som var i besittelse av andre verker malt på den samme tiden. Det ville vært veldig ødeleggende for Nerdrum om markedet hadde fått vite om dette da. Man kunne trodd at alle kunstverkene fra den tiden ville bli ødelagte, sa Lundgren til Dagbladet da.

Nerdrum fortalte i retten i går at han ikke ønsket at noen skulle vite om de ødelagte maleriene.

Det var grunnen til at han ikke opplyste sin revisor Bente Sletten om at han hadde en bankboks i Østerrike. Bankboksen og de ødelagte maleriene var i går sentrale temaer i retten.

Sikkerhetskapital Advokat Pål Berg var svært ordknapp igår da han ble spurt om Nerdrums karriere.

- Han var veldig bekymret for å få et dårlig rykte, spesielt i USA, etter at det kom fram at flere av maleriene hans ble ødelagt. Men det er for så vidt en avsluttet sak nå.

- Men Nerdrum sa i dag at han ikke hadde solgt et eneste bilde siden rettssaken i fjor. Er han bekymret for sin framtid som kunstner?

- Jeg hørte hva han sa i dag, men utover det kan jeg ikke kommentere akkurat det.

Flyttet fokus Kunstfaglig ekspert ved Blaafarveværket, Sverre Følstad tror ikke folk vegrer seg for å kjøpe kunsten til Nerdrum selv om han nå mottar negativ omtale.

I RETTEN: Kunstneren Odd Nerdrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
I RETTEN: Kunstneren Odd Nerdrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

- Han har nok ikke fått solgt noe fordi han må bruke tiden på å samle krefter til dette, og har derfor ikke hatt så mye tid til kunsten. Jeg tror det finnes nok av mennesker som fremdeles er interessert i kunsten hans, både her i Norge og internasjonalt, sier han.

Han uttrykker derimot bekymring for Nerdrums arbeidsprosess.

- Det som er alvorlig er at arbeidstida hans ikke blir brukt til å produsere kunst. Han blir tvunget til å flytte fokuset over på andre ting enn kunsten, men kunsten hans er absolutt ikke svekket, sier Følstad.

Belastning for salget Også Gunnar Krogh-Hansen, kunstekspert ved Blomqvist Kunsthandel, mener at Nerdrums renommé ikke er ødelagt.

- Dette er en hendelse som foregår nå, og vil ikke ha så mye å si for hans ettermæle eller karriere på sikt, sier han til Dagbladet.

Han mener likevel at rettssaken vil få følger.

- Det at det dreier seg om en straffesak, er negativt for navnet hans. Og siden det handler om så mye penger som bildene hans koster, vil det være en belastning for salget, sier Krogh Hansen.

Kunsteksperten tror rettssakene og en eventuell fengselsstraff vil ha en konsekvens for Nerdrums arbeid.

- Det er ingen inspirerende situasjon han er i nå, men noe slikt ville vært en belastning for alle. Dette vil trolig ha en stor innvirkning på hans egenskap til å arbeide, siden han ikke får jobbet slik han er vant til.

- Nerdrum er robust Kunstner og tidligere Nerdrum-elev Per T. Lundgren mener Nerdrum blir urettferdig behandlet i rettssakens prosess.

- Det er ikke hvem som helst som hadde blitt offisielt tiltalt på denne måten. Han ble underkjent i første omgang, og det er ikke et godt utgangspunkt i andre rettsinstans. Jeg håper han vil bli møtt med mer forståelse og at han blir hørt og trodd på. Det å bli trodd er noe alle mennesker er opptatt av, nemlig anstendighet, sier han til Dagbladet.

Lundgren tror både hans tidligere lærer og familien vil bli preget av en eventuell fengselsstraff.

ØDELAGT: Tidligere Nerdrum-elev Per Trygve Lundgren holder opp lærerens legendariske, nå ødelagte, kunstverk. Mobilfoto: Jonas Pettersen
ØDELAGT: Tidligere Nerdrum-elev Per Trygve Lundgren holder opp lærerens legendariske, nå ødelagte, kunstverk. Mobilfoto: Jonas Pettersen Vis mer

- Nerdrum er svært robust og har en enorm arbeidsevne. Han omsetter alt han opplever til kunst, og han vil også klare å omsette denne situasjonen til nye motiver og nye krefter. Jeg vet at han alltid kommer til å være det han er for folk flest - en kunstig kitschmaler, sier han.

Bork Spildo Nerdrum, sønn av Odd Nerdrum, var fornøyd med den første dagen i retten.

Til Dagbladet sier han at han tror det kommer til å gå veien.

- Jeg synes det gikk veldig bra i dag. Saken er lagt fram på en mye mer strukturert måte denne gangen, og så lenge retten forholder seg til virkeligheten kommer dette til å gå bra.