Går verden rundt: - Nydelig eller skremmende?

Den tyrkiske arkitektens tegninger av hotell på Preikestolen går sin seiersgang, men ordføreren påpeker at det nok blir med ideen.

SPEKTAKULÆRT: 600 meter over Lysefjorden har Hayri Atak tegnet inn et hotell på kanten av Preikestolen. Foto: Hayri Atak
SPEKTAKULÆRT: 600 meter over Lysefjorden har Hayri Atak tegnet inn et hotell på kanten av Preikestolen. Foto: Hayri AtakVis mer

«Nydelig eller skremmende?»

Slik beskriver amerikanske CNN tegningene en tyrkisk arkitekt har laget av et boutiquehotell på Preikestolen i Forsand kommune.

De siste dagene har tegningene til Hayri Atak gått verden rundt, og selv er arkitekten strålende fornøyd med oppmerksomheten han har fått. Her til lands var det Stavanger Aftenblad som først omtalte saken.

- Jeg tror folk synes designet er spennende. Selv om dette bare er et eksperimentelt konsept, er det mange som tar det på alvor og blir nysgjerrig på hvor det er. Jeg har mottatt fantastiske tilbakemeldinger fra mange forskjellige steder, og det er jeg veldig fornøyd med, sier han i en e-post til Dagbladet.

- På kanten

Atak forteller videre at han fikk ideen til designet etter å ha fått et bilde av en venn som var på feire i Norge.

- Hun hadde tatt bildet like ved kanten av stupet, og selv om jeg ikke var der selv, kunne jeg kjenne på adrenalinet. Jeg har ikke vært der ennå, men jeg har store planer om å gjøre det veldig snart, sier han.

Han understreker også at det er det fritthengende svømmebassenget som er selve hovedelementet i designet hans der det henger 600 meter over fjorden.

- Et basseng som henger ut fra klippen på den måten skremte meg. Hotellet virker som et forankringspunkt, men kan i praksis ses på som en forlengelse av klippen, sier Atak.

BASSENG: Atak forteller at det først og fremst var ideen om et fritthengende svømmebasseng som inspirerte ham. Foto: Hayri Atak
BASSENG: Atak forteller at det først og fremst var ideen om et fritthengende svømmebasseng som inspirerte ham. Foto: Hayri Atak Vis mer

På kartet

Ordfører i Forsand kommune, Bjarte Sveinsvoll Dagestad, sier til Dagbladet at designet er både fantasifullt og spektakulært, men at det neppe er slik Prekestolen kommer til å se ut i framtida.

- Det er ingen som skal begynne å bore og lage hotell på Prekestolen, men det er et verdenskjent reisemål og er et smart trekk for å få blest rundt ideen sin, sier ordføreren.

- Men selve tanken på å lage overnattingsplasser på denne måten med både fjord og fjell som ramme, er ikke nye tanker for oss. Det kan fort komme til regionen.

Bildene er som nevnt nå i ferd med å gå verden rundt, og bare i løpet av det siste døgnet har mediegiganter som CNN i USA og The Independent i England viderebrakt bildene. Det synes Sveinsvoll Dagestad er stas.

- Jeg tenker at på den måten har arkitekten vært med på å sette denne typen overnatting på kartet, sier han.

Står i kø

Samtidig som stadig større deler av verden får opp øynene for den spektakulære norske naturen, er ikke alle like tilfreds med at flere og flere vil oppleve den med sine egne øyne.

Dagbladet var i forrige uke på plass i Forsand, og snakket i den forbindelse med Rune Folkvord i Naturvernforbundet. Han mener naturopplevelsen blir fullstendig ødelagt av å skulle tråkke oppover i kø.

- Det skal være en naturopplevelse. Vil du se folk kan du gå i byene, sa han, og fortalte samtidig at Naturvernforbundet ønsker å gi turistmagneten status som nasjonalpark.

STORE TURISTSTRØMMER: Busslass med turister kommer for å gå på Preikestolen og det skaper problemer. Video: Angelica Hagen Vis mer

Gjennomfører undersøkelse

Daglig leder i Stiftelsen Preikestolen, Helge Kjellevold, understreket at alle som vil kan få komme til Preikestolen - og at det kan skape køer.

- På dagene med flest folk er det kø på vei opp. Det er ingen tvil om at det er mye folk, og på de mest besøkte dagene i juli oppleves det nok som en vedvarende kø.

Han fortalte også at de prøver å sørge for at alle får en god opplevelse, og at de i disse dager gjennomfører en undersøkelse blant de besøkende for å finne ut hva de blant annet synes om folkemengden og stiene.

- Det er viktig for oss at vi ikke får et negativt omdømme. Allemannsretten er som den er. Vi kan ikke si at det er fullt, så vi må bruke andre virkemidler for å fordele trafikken.