Garanterer overraskelser

Schibsted nekta å gi ut Erik Tumyrs «Journalistjævler». Men i oktober kommer boka, og det er ikke bare noen i VG-redaksjonen som skal ha grunn til å svette.

I boka «Journalistjævler» får leserne et innblikk i livet bak kulissene i Akersgata. Den tidligere VG-journalisten og SKUP-pris-vinneren Erik Tumyr åpner i boka dørene til avisredaksjonenes innerste.

I utgangspunktet skulle boka komme ut på Schibsted forlag, som også eier VG, men etter en krangel om innholdet hvor Tumyr nektet å gi seg, takket Schibsted for seg.

Interessen rundt boka var enorm, og en rekke små og store forlag meldte sin interesse. Det lille forlaget Pantagruel vant kampen om rettighetene, og boka blir en av forlagets hovedsatsinger i høst.

- Erik Tumyr er en av de mest sentrale gravende journalister de siste 20 årene. Boka vil reise viktige spørsmål om hvordan norske medier fungerer, men også hvordan norske mediekonsumenter kjøper og spiser norske medier. På generelt grunnlag kan jeg si at media ikke er så flink til å granske seg selv. Det er noe av det boka tar for seg, sier forlagssjef Alexander Elguren.

- Kommer overraskelser

Han er svært hemmelighetsfull når det gjelder hva boka handler om, men tror den vil bli lagt godt merke til.

- Det kommer noen overraskelser i boka, blant annet om flere svært kjente personer. Vi tror det vil bli en bok som alle vil ha glede av å lese, ikke bare journalister. Mer kan vi ikke si, forteller Elguren.

 -Kan vi vente oss noen skandaler?
 -Vi velger å bruke ordet overraskelser.

VITNET: Journalist Erik Tumyr har skrevet bok fra avisverdenen i Akersgate. Tumyr vitnet i båtsertifikatsaken mot Kjell Inge Røkke. Her er han på vei inn i rettssalen. Foto: Scanpix
VITNET: Journalist Erik Tumyr har skrevet bok fra avisverdenen i Akersgate. Tumyr vitnet i båtsertifikatsaken mot Kjell Inge Røkke. Her er han på vei inn i rettssalen. Foto: Scanpix Vis mer

Han tror det vil komme reaksjoner. Men har ingen tro på søksmål.

 -Vi er ikke redd, men spent på reaksjonene, sier han.

Pantagruel forlag er i gang med siste finpuss på boka som skal komme ut i høst.

 - Vi har ikke bestemt endelig dato, men det blir en gang i oktober, forteller Elguren.

Schibsted: For dårlig bok

Ifølge Dagens Næringsliv krevde Schibsted blankofullmakt til å fjerne passasjer de var misfornøyd med. Stridens kjerne skal ha vært en omtalt episode med VGs sjefredaktør Bernt Olufsen. Olufsen skal ha nektet Tumyr å undersøke om en kjent person med høy offentlig stilling brukte svart vaskehjelp. Forlagssjef Vebjørn Rogne i Schibsted avkrefter at det var grunnen til at de avlyste bokprosjektet.

- Vår vurdering var at manuset rett og slett var for dårlig.

- Så de VG-kritiske opplysningene var ikke bakgrunnen for at dere ombestemte dere?
- Nei, det var de ikke, sier Rogne.

Han vil ellers ikke kommentere boka.

- Det er hyggelig for Erik at den kommer ut. Utover det overlater jeg til det nye forlaget å kommentere boka, sier Rogne.

- Skulle dere gjerne gitt ut boka selv? 

- Det var synd at vi ikke kunne fortsett samarbeidet med Erik.

- Lite snakk i VG

VGs sjefredaktør Bernt Olufsen sier han vet lite om hva boka handler om.

- Jeg aner ikke hva som står i boka. Derfor blir det vanskelig for meg å si noe om den.

- Synes du mediene generelt er for dårlige til å rette et kritisk søkelys mot seg selv?

- Jeg vet ikke om denne boka gjør det. En selvgransking bør i så fall foregå på en åpen og ærlig måte hvor alle kjenner premissene. Jeg synes det blir feil å bruke referater fra samtaler mellom kolleger på arbeidsplassen som ikke er ment for offentliggjøring.

Klubbleder i VG, Sven Arne Buggeland, hevder at boka ikke har vært et stort tema i VG-huset.

- Jeg har hørt veldig lite. Den har ikke vært noe stort samtaleemne hos oss, og jeg tror ikke det er noen som er nervøse, sier han.