Garantert ingen hits!

Her er en fire CD-ers boks som reklamerer med at den er kjemisk fri for hitlåter. «Nuggets II» (Rhino/Amigo) inneholder fire CD-er med obskur 60-talls rock - møysommelig innhentet av nidkjære vinylfreaks.

Dette er et strålende musikalsk sommeralternativ, i tillegg til et mer tradisjonelt utvalg hitsamlinger.

CD-ens tidsalder har åpnet et eventyrlig marked av musikk fra fortida; utgivelser som i all sin obskure utilgjengelighet har vært glemt, for å si det forsiktig. Det utmerkede amerikanske retro-selskapet Rhino har blant mye annet gjort det til en spesialitet å utgi samlinger av rock fra fortida, fordums singelplateutgivelser som ellers har vært forbeholdt platesamlere som med en arkeologs grundighet har saumfart fortida og funnet gull der andre bare ser søppel.

Suksess

Du ser dem på platemesser, loppemarkeder, i bruktforretninger og på gamle loft. De leter etter det historien har oversett. Og de finner! «Nuggets II» (Rhino/Amigo) er oppfølgeren til «Nuggets» (1998), gullklumper, som samlet kuriositeter fra amerikansk rock anno midten/slutten av 1960-tallet.

Boksen ble en enorm suksess, kanskje fordi den utkom i en tid med en enorm musikalsk interesse nettopp for 60-talls garasjerock, beat og psykedelia. Fortsatt utgis mengdevis av CD-er med band fra vår egen tid som lager popmusikk inspirert nettopp av denne perioden.

Ikke Norge

Dermed burde interessen være sikret også for «Nuggets II», som samler 109 låter fra samme periode, innspilt i verden utenfor USA, først og fremst England, men også Japan, New Zealand, Nederland, Østerrike, Uruguay, Brasil, Tsjekkoslovakia og Sverige - men dessverre ikke Norge. Fra Sverige er betegnende nok ikke Hep Stars tatt med, bandet som fostret Abba og dermed blir for overground. Derimot blir band som Tages og Mascots varmt omfavnet.

Og selv når det gjelder relativt kjente navn som Easybeats, Small Faces, Troggs, Move, Them eller Status Quo - som avgjort er i mindretall - så er det stort sett de mindre kjente produktene fra disse bandene som er sluppet gjennom nåløyet. Og mest interessant er definitivt grupper med navn som The La De Das, The Haunted, The Lost Souls, Cuby & The Blizzards, The Guess Who, The Slaves, The Zips, Los Shakers og ikke minst islandske Thor's Hammer.

Ulan Bator

Heftet som følger med samlingen er en fantastisk samling foto og forunderlige facts om alle disse merkelige gruppene; historier som hver for seg er en fortelling verdt å lese.

Og som det heter i forordet til samlingen: Denne boksen er flott, men den er totalt ødeleggende for platesamlerne, som hittil har vært alene om dette eksklusive materialet. De blir betegnet som «munker som har holdt flammen i live gjennom de mørke tidene». Fra nå av kan de gjerne «dra til Ulan Bator og finne garasjeband-innspillinger presset på kamelgjødsel. Men hvorfor skulle de gjøre det?» spør skribenten. En gang i framtida kommer låta uansett til å være med på «Nuggets III».

<B>«NUGGETS II»: Samler obskur, bortgjemt, men historisk uhyre interessant beatmusikk fra 60-tallet.