Garbarek må ordne opp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kommentar av ARILD RØNSEN, Puls

Én sak synes klar: Jan Garbarek og hans forlag (ECM) har sjekka saken for dårlig. Utgangspunktet har ganske opplagt vært coveret til Deep Forest, der opplysningene åpenbart er uklare og dermed lett å misoppfatte. En slik research-metode er selvfølgelig for tynn i seg sjøl. At de involverte i tillegg ikke har brydd seg om å undersøke hvor i verden Samoa/Solomo-øyene befinner seg gjør ikke saken det spor bedre. Tvert imot. Slikt er arrogant gjort, og en betydelig plett på ECMs/Garbareks kulturelle rulleblad.

Et eksempel til etterfølgelse

Det er nemlig mulig å utføre denne typen «lån» noe mer streit. Et eksempel er Robbie Robertson, eks-leder av The Band. Tidlig i år ga han ut albumet «From The Underworld Of Redboy». Det åpner med en sang som i mine ører ligger pent an til tittelen Årets Låt:

Lydsitat: The Sound Is Fading Komponist: Traditional: Leah Hicks-Manning / Telia Internett Copyright: Capitol Records Inc.

Albumet handler i sin helhet om urbefolkningers rettigheter, indianerne spesielt. I coverteksten heter det:- A donation has been made from this recording to the Leonard Peltier Defense Fund (Peltier har sittet i fengsel i 22 år, dømt for å ha myrda en FBI-tjenestemann i 1975 - etter en paraodi av en rettssak).- A portion of the proceeds from this recording are going to The Jake Thomas Learning Center (et slags Anonyme Alkoholikere-senter).Robbie Robertson har med andre ord ikke bare henta fra «etniske» tradisjoner. Han har samtidig sørga for å gi tilbake.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer