Garborg - en fritenker i Dagbladet

I år er det 150 år siden Arne Garborg ble født. Jubileet vil bli markert gjennom hele 2001. I en periode var Garborg markert journalist i Dagbladet. En total slakt av Henrik Ibsens «Gengangere» i 1881 er blant hans mest kjente meritter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 1880, samtidig med at han var redaktør i Fedraheimen, ble Arne Garborg fast medarbeider i Dagbladet.

Bjørnson prøvde ved flere anledninger å få ham til redaktør, men lyktes aldri med det. Garborg var for radikal - «fritenkeren» skremte for mange.

«Vonlaus strid»

Fra midten av 1870-åra var Garborg blitt mer og mer radikal politisk. Han hadde imidlertid store problemer med å løsrive seg fra det religiøse miljøet han hadde vokst opp i, selv om han ikke kalte seg personlig kristen. Han forsvarte kristendommen, men med større og større tvil. Rolf Thesen skriver i «Ein diktar og hans strid» at Garborg «førde ein vonlaus strid for å berge den trua som han i grunnen ikkje hadde».

I Dagbladet polemiserte Garborg, ifølge Per Thomas Andersen i «Utskjelt og utsolgt», mot vantroens vesen. Han ble viktig i arbeidet for å utvikle venstresidens kristne forankring. I artikkelen «Den 'frie Kjærlighed' i vor offentlige diskusjon» skriver Garborg om hvordan «vantro» stadig byttes ut med «usedelighet» i denne debatten.

En ironisk anarkist

Arne Garborg er blitt omtalt som både bohem og anarkist. Hans ivrige deltakelse i seksualdebatten på 1880-tallet, blant annet i Dagbladet, befester inntrykket av Garborg som ytterst radikal, til tider rabiat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer