Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gårdbruker Morten ble nesten drept i kuangrep

Måtte søke ly i iskaldt vann.

(Dagbladet): Dokumentarserien «På liv og død» hadde premiere mandag, og i kveld gikk andre episode av den allerede kritikerroste serien av stabelen på TVNorge.

Der fikk man blant andre møte Morten Haga fra Romerike, som hadde hatt et skjebnesvangert møte med ei ku.

- Hun kjørte meg bortover med hodet og trampa på meg med frambeina. Jeg var helt sikker på at hun kom til å ta livet av meg. Hvis jeg hadde slått hodet borti en stein og hadde blitt bevisstløs, så hadde jeg ikke levd i dag, sier Haga til Dagbladet.

Det var da gårdseieren og kona skulle opp for å hente en flokk med kuer, at de fant vi ut at den ene kua hadde en nyfødt kalv. Dagen etter dro Haga opp alene for å leite etter kalven. Da han prøvde å fange kalven, gikk det skeis.

Punkterte lungen - Jeg fant både kua og kalven ganske fort, men da jeg fanga kalven var ikke kua glad i meg lengre. Jeg prøvde så å jage kalven framfor meg, men det var den heller ikke spesielt glad for. Plutselig sa det pang, og så lå jeg i bakken. Hun kjørte meg bortover med hodet og trampa på meg med frambeina.

Det dramatiske øyeblikket resulterte i en punktert lunge, masse juling, og seks ribbeinsbrudd for Haga.

- Da jeg trodde jeg hadde kommet meg i sikkerhet tok jeg fram telefonen for å ringe etter hjelp. Men det hørte kua, og kom mot meg. Jeg sprang ned, og ut i et vann, og der ble jeg stående.

Mens kua stod på land, snakket Haga med legehelikopteret samtidig som han stod i det iskalde vannet. Der måtte han også vente en halvtime før helsepersonell kom til unnsetning.

HARDT SKADD: Morten Haga opplevde å få punktert lunge, masse juling, og seks ribbeinsbrudd etter møtet med kua. Nå er planen å avlive den. Foto: TVNorge
HARDT SKADD: Morten Haga opplevde å få punktert lunge, masse juling, og seks ribbeinsbrudd etter møtet med kua. Nå er planen å avlive den. Foto: TVNorge Vis mer

- Jeg var nedkjølt da jeg kom inn på sjukehuset. Jeg husker ikke så mye etter at jeg kom inn i helikopteret. Jeg merka heller ikke så mye til at jeg var skada.

Skal avlives Haga skylder heller ikke på ikke på kua, men på seg selv hvor han skulle tatt bedre hensyn. Nå som han er helt frisk igjen, er planen å avlive dyret.

- Den innsatsen helsepersonellet i Norge gjør er helt fantastisk. Jeg lå på Ahus i ei uke, og skjønner ikke hva folk klager etter. Det er veldig bra å bli tatt så godt vare på. De gjør en fantastisk jobb. Jeg tror ikke det er mange land som har en sånn beredskap som vi i Norge, sier han.

I serien får man et innblikk i det norske helsevesenet og de daglige utfordringene de står overfor. Dette har også vist seg å være til stor interesse for det norske folk, ettersom premiereprogrammet dro inn hele 326.000 tv-seere.

- Dette er trolig det viktigste programmet som er sendt på TVNorge, og seertallene bryter nye barrierer for kanalen. Vi er en rendyrket underholdningskanal, og seerne forventer ikke en seriøs dokumentar om helsevesenet fra oss. Vi visste at programmet var knallbra, men var spent på responsen, og det er en stor lettelse at seertallene er langt over våre egne estimater, sier sjef for TVNorge og SBS Discovery, Harald Strømme.

- SA PANG: Morten Haga måtte søke ly i det iskalde vannet for å komme bort fra den illsinte kua. Foto: Privat
- SA PANG: Morten Haga måtte søke ly i det iskalde vannet for å komme bort fra den illsinte kua. Foto: Privat Vis mer