Garden lammet av svineinfluensa

Et helt kompani må avlyse Norgesturné.

SMITTET:  En gardist har fått påvist svineinfluensa, mens 18 er satt i isolat. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
SMITTET: En gardist har fått påvist svineinfluensa, mens 18 er satt i isolat. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

(Dagbladet.no): Nå har svineinfluensaen også nådd Garden, og 120 soldater er blitt tvunget til å kansellere store deler av sin kommende norgesturné på grunn av sykdom.

- Én person har fått påvist smitte, men dette er noen dager siden, så han er nå friskmeldt og symptomfri, sier presse- og informasjonssjef i Garden, Joar S. Vik til Dagbladet.no.

18 soldater isolert
Men flere av dem som bodde på rom med den smittede soldaten, som hørte til i drilltroppen, har nå symptomer som kan minne om H1N1-viruset. Tilsammen 18 personer fra 3. Gardekompani er derfor isolert.

Kompaniet skulle egentlig ut på norgesturné, men flere av konsertene på turneen er nå kansellert. Foreløpig gjelder dette forestillingene på Lillehammer, Otta, Oppdal, Trondheim og Røros, mens kompaniet håper å være i stand til å delta på de to turnéavsluttende forestillingene i Gjøvik og Elverum.

- Når såpass mange nå muligens er smittet, og vi mangler noen av de viktigste musikerne våre og ikke har noen reserver, så må vi bare avlyse, sier Vik.

Ved å avlyse konsertene håper de også å unngå at flere soldater muligens blir smittet, siden de bor svært tett og nært under disse turnéene.

- Under en sånn turné overnatter vi også på skoler og i andre lignende lokaler, og det er jo heller ikke ønskelig å dra smitte inn i disse lokalene, sier Vik.

- Startet for fullt
I går presenterte Folkehelseinsituttet beregninger for sannsynlig utvikling av svineinfluensa. Disse legger opp til at hele 30 prosent av befolkningen vil bli smittet av H1N1-viruset, mens den gjennomsnittlige sykdomsvarigheten er beregnet til sju dager.

De siste tallene fra Folkehelseinstituttet viser at det så langt er 369 bekreftede tilfeller av svineinfluensaen i Norge, og 238 av disse er smittet i utlandet. Folkehelseinstituttet understreker at det også er store mørketall. Altså folk som ikke søker lege ved mistanke om smitte.

Lyspunktet er at bare 0,05 prosent dør av svineinfluensa. Fra start til slutt vil smitten i all hovedsak vare i 3-4 måneder, med en trolig topp i september.