GENI: Werner Heisenberg var med på å grunnlegge kvantemekanikken, den revolusjonerende nye forståelsen av naturens minste byggesteiner, og sto bak usikkerhetsprinsippet, som kastet Newtons absolutte determinisme på båten. Her fotografert i 1936. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library
GENI: Werner Heisenberg var med på å grunnlegge kvantemekanikken, den revolusjonerende nye forståelsen av naturens minste byggesteiner, og sto bak usikkerhetsprinsippet, som kastet Newtons absolutte determinisme på båten. Her fotografert i 1936. Foto: NTB Scanpix/Science Photo LibraryVis mer

Gåten Heisenberg

Werner Heisenberg (1901-1976) revolusjonerte fysikken før han jobbet med nazistenes atombombe. For skuespiller Christoph Bach var nobelprisvinneren en gåte.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Christoph Bach (38) spiller Heisenberg i NRK-serien «Kampen om tungtvannet».

- Jeg leste, leste og leste. Men så skjønte jeg at når du skal spille en historisk person, særlig et såpass kontroversielt og ambivalent menneske, må du på et tidspunkt bare stole på intuisjonen, sier Bach.

Som seerne av «Kampen om tungtvannet» vet, fikk Werner Heisenberg i 1932 Nobelprisen i fysikk for sine bidrag til kvantemekanikken.

Tilpasningsdyktig

Heisenbergs såkalte uskarphetsrelasjon, som sier at du kan måle både posisjonen og bevegelsen til partiklene atomer er bygget opp av, men aldri begge deler samtidig, kastet om på grunnleggende forutsetninger som fysikken hadde hvilt på siden Newtons dager. Samtidig har Heisenbergs innsats for å utvikle en atombombe for nazistene, ved hjelp av tungtvannet fra Vemork, kastet mørke skygger over hans ettermæle.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

 • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
 • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
 • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
 • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
 • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
 • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
 • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
 • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
 • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn