Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Gåten Heisenberg

Werner Heisenberg (1901-1976) revolusjonerte fysikken før han jobbet med nazistenes atombombe. For skuespiller Christoph Bach var nobelprisvinneren en gåte.

GENI:  Werner Heisenberg var med på å grunnlegge kvantemekanikken, den revolusjonerende nye forståelsen av naturens minste byggesteiner, og sto bak usikkerhetsprinsippet, som kastet  Newtons absolutte determinisme på båten. Her fotografert i 1936. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library
GENI: Werner Heisenberg var med på å grunnlegge kvantemekanikken, den revolusjonerende nye forståelsen av naturens minste byggesteiner, og sto bak usikkerhetsprinsippet, som kastet Newtons absolutte determinisme på båten. Her fotografert i 1936. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library Vis mer

Christoph Bach (38) spiller Heisenberg i NRK-serien «Kampen om tungtvannet».

- Jeg leste, leste og leste. Men så skjønte jeg at når du skal spille en historisk person, særlig et såpass kontroversielt og ambivalent menneske, må du på et tidspunkt bare stole på intuisjonen, sier Bach.

Som seerne av «Kampen om tungtvannet» vet, fikk Werner Heisenberg i 1932 Nobelprisen i fysikk for sine bidrag til kvantemekanikken.

Tilpasningsdyktig

Heisenbergs såkalte uskarphetsrelasjon, som sier at du kan måle både posisjonen og bevegelsen til partiklene atomer er bygget opp av, men aldri begge deler samtidig, kastet om på grunnleggende forutsetninger som fysikken hadde hvilt på siden Newtons dager. Samtidig har Heisenbergs innsats for å utvikle en atombombe for nazistene, ved hjelp av tungtvannet fra Vemork, kastet mørke skygger over hans ettermæle.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?