Gass - hvorfor så farlig?

Det er noe uhyggelig grusomt ved gass. Et dikt fra første verdenskrig har bidratt til å gjøre det til et utillatelig stridsmiddel, skriver Hans Fredrik Dahl.

GASS I SYRIA: Russlands president Vladimir Putin og USAs president Barack Obama har bedrevet diplomati og stormaktsspill på svært høyt nivå den siste uka i forsøket på å få Syria til å destruere sine kjemiske våpen. Bildet fra 22. august er tatt i en forstad til Damaskus, hvor angivelig styrker som støtter president Bashar Al-Assad skal ha brukt gassvåpen i kampen mot opprørere. Foto: Bassam Khabieh / Reuters / NTB Scanpix
GASS I SYRIA: Russlands president Vladimir Putin og USAs president Barack Obama har bedrevet diplomati og stormaktsspill på svært høyt nivå den siste uka i forsøket på å få Syria til å destruere sine kjemiske våpen. Bildet fra 22. august er tatt i en forstad til Damaskus, hvor angivelig styrker som støtter president Bashar Al-Assad skal ha brukt gassvåpen i kampen mot opprørere. Foto: Bassam Khabieh / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SØNDAGSKOMMENTAREN: Av menneskenes påfunne djevelskap er vel drap i form av innånding av giftig gass slett ikke det verste. Skjæring, skyting eller splintring kan være vel så smertefullt, for ikke å snakke om brenning, steking eller pulverisering. Gasskrig hører rent logisk med til ABC-våpnene, hvor A-en står for atomvåpen, B-en for bakterielle stridsmidler, C for de kjemiske - og med denne oppregning forstår vi at gass ikke nødvendigvis er det verste selv blant masseødeleggelsesvåpnene.

Likevel er det noe eget ved gass, noe uhyggelig grusomt som gjør dette til et stridsmiddel i absolutt særklasse. Feltherrer som kaldt og rolig har beregnet fordelen ved å slippe giftgass løs over fienden som del av militære operasjoner, slik Churchill tenkte seg invasjonen av Normandie innledet med et passende dryss av giftgass over de tyske forsvarsstyrkene, har alltid måttet ta med i beregningen at slike planer møtte motstand selv blant generaler, slik de gjorde i 1944. Invasjonen ble gjennomført uten gasskrig. Giftgass dreper og uskadeliggjør fienden, men på en så grusom måte at det regnes som utillatelig. Guds frie luft forgiftes, menneskenes åndedrett dødeliggjøres, du blir delaktig i din egen lidelse og død - det går ikke, det forbys. Fordømmes folkerettslig, avvises av internasjonale konvensjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer