LANGVARIG: «Det viktigste Norge og andre land kan gjøre i dagens situasjon er å ikke bygge nye store utslippskilder, som for eksempel gasskraftverk til havs som vil stå der i 50 år», skriver innleggsforfatteren i sitt tilsvar til Halvorsen, som uttrykte skepsis til klimagevinsten av å elektrifisere norsk sokkel. Foto: Statoil
LANGVARIG: «Det viktigste Norge og andre land kan gjøre i dagens situasjon er å ikke bygge nye store utslippskilder, som for eksempel gasskraftverk til havs som vil stå der i 50 år», skriver innleggsforfatteren i sitt tilsvar til Halvorsen, som uttrykte skepsis til klimagevinsten av å elektrifisere norsk sokkel. Foto: StatoilVis mer

Gassboble farlig for klima

Hvis vi er enige om at det haster å gjøre noe med klimautfordringen, hjelper det lite å sitte på gjerdet.

Debattinnlegg

At adm.dir. Pål Kloster i Halvorsen Tec, som er spesialister på å selge gassturbiner til oljeplattformer, mener gass er viktig, bør ikke overraske noen. Men når han analyserer klimautfordringen fra sin gassboble her i avisen 19. mars går det galt og han bidrar til å spre feilaktige påstander i offentligheten.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Kloster ønsker å bruke gass i sine gassturbiner fordi den likevel vil bli brukt av noen andre. Dette betyr i praksis at han mener alle konkrete klimatiltak er meningsløse. Det er klimamessig meningsløst at flere sykler til jobben, ifølge denne logikken, for noen andre kommer til å bruke oljen i sin bil. Kloster kan, også med støtte i denne logikken, trygt skaffe seg dieselaggregat. Av klimahensyn! Da er det vanskelig å komme noen vei.

Vi er enige i at det haster med å få på plass incentiver som kutter utslipp i Europa. Og vi kan bedrive ønsketenkning, og ønske at kraftmarkedene var sånn at gass bidro til å skifte ut kull i Europa i en mellomfase. Men det viktigste Norge og andre land kan gjøre i dagens situasjon er å ikke bygge nye store utslippskilder, som for eksempel gasskraftverk til havs som vil stå der i 50 år. Hvis vi er enige om at det haster å gjøre noe med klimautfordringen, hjelper det lite å sitte på gjerdet sammen med Kloster og snakke om at det haster, mens vi venter på strammere kvotemarked i Europa.

Utbygging av fornybar energi driver frem et annet skift, nemlig det grønne skiftet. Vi kutter utslipp når vi erstatter fossil energi med ren, fornybar energi. Framveksten av billig sol og vindkraft i Europa er for tiden den sterkeste driveren i klimavennlig retning, og vil på sikt konkurrerer ut fossil energi. I Norge og Europa har planer om en massiv fornybarutbygging i årene fremover. Når målet om null utslipp fra energisektoren er innen rekkevidde, er det grenser for hvor rasjonelt det vil være å putte pengene i noen tidelers forbedring av virkningsgraden i fossile kraftverk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.