Gatefest

Radikale idealister, munnrappe rakker-unger og ustoppelige feststartere.

Gatas Parlament har gitt ut årets mest sjarmerende debutalbum.

Gatas Parlament er kommunistjævler fra østkanten, for å bruke deres egne ord, og pionerer for morsmålsrappen. Debutskiva deres har vært på gang helt siden Elling og Aslak Borgersrud startet Gatas Parlament i 1994. Nå er den her, mye takket være et forbilledlig samarbeid mellom Jesters RAR-label, Tee Productions og «de rike svina» i EMI.

Ildrød propaganda

«Holdning over underholdning» er akkurat så inspirert, frodig og catchy som man håpte. Og ikke minst er den viktig; plata er den rene holdningsskolen. Gatas er politisk og pedagogisk radikale stand-upere som limer deg til høyttaler'n.

Ikke på 20 år har vel ildrød propaganda vært framført på en mer effektiv måte enn på «Holdning over underholdning». I smarte, artikulerte rim prater Borgersrud Brothers om snut, klasseforræderne, oljefolka og om et hyklersk samfunnssystem. De er noen beleste jyplinger som evner å gjøre holdninger underholdende. De er entertainere som med uskyldsren troverdighet melder noe så 2002-fjernt som; «vi vil ikke hore for å menge med de store» .

Det hele er framført med overstadig engasjement og passe hjemmesnekra rim. Og det låter superfett.

Gatas er så klart på parti med folket, låtene og tekstene deres kan forstås av alle. Låter som «Holdning over underholdning», «Østkantens pøbelvelde», «Proletarparty» og «Vanvittig utopi II» (med sample av norsk folkemusikk!) er publikumsfrieri så det holder. Men skal man få med seg massene for å endre verden, nytter det ikke med introverte greier. Og på veien mot revolusjon lager Gatas fest i stua.

Glede og alvor

«Nå om da'n», med et ørlite, ukreditert lån av Dr. Dres «Forget About Dre», er kanskje den beste norske hiphipsingel'n noensinne. Man har hørt mer sofistikert produksjon enn Jesters, men det er greit så lenge han rendyrker Gatas helt særegne stil.

Blodig alvor og uanstrengt glede; det er debutskiva til Gatas Parlament, det.

«Holdning over underholdning» er i butikkene fra 6. mai.