Gåtefullt om kunsten

Kryptisk erindringsroman om kunst, barndomsminner og kjærlighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Hvis jeg går hele veien tilbake til min egen fødsel, finner jeg bare usammenhengende minner. En støvete gulvrye, en skriveblokk ved en telefon, en oransje vegg,» reflekterer hovedpersonen i kanadieren Michael Redhills debutroman, som nettopp omhandler barndomserindringer og måter å ordne eller «katalogisere» dem på gjennom kunsten. For den unge Jolene forelsker seg i den trettifem år eldre billedkunstneren Martin Sloane. Når han etter fire års forhold bare forsvinner, går hennes liv i oppløsning, inntil hun etter ti år finner spor av ham på et galleri i Dublin. Jakten på ham går parallelt med fortolkningen av kunsten hans: tredimensjonale bokser med gjenstander, som ifølge Redhill har sine røtter i den «virkelige» billedkunstneren Joseph Cornells verk.

Erindringsbokser

Det er (litt for) mange episke omveier i denne boka, og til tross for at det er Jolene som forteller og vi får innblikk i hennes barndom, tapet av moren, kjærlighet og venninneforhold, så er Sloane den egentlige hovedpersonen. Det er i hvert fall ham Redhill har best grep om, og det aller beste her er skildringen av Martins barndom i Dublin: den kristne faren og den jødiske moren, tuberkulose, brudd og skyld. Velkjente «europeiske» temaer med et tidsriktig erindringsmotiv, men da med en original innfallsvinkel der bilder eller gjenstander overtar for ordet, og der kunstens betydning er sentral. Her gjennom Jolenes (Redhills) presise beskrivelser av «erindringsboksene».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer