Gategutten Johnny (12)

I Oslo åpnet i går en utstilling om hiv og aids blant barn i Sør-Afrika - med bilder tatt av gategutten Johnny (12). Initiativtakerne håper Nelson Mandela skal få sett utstillingen.

Selve konserten i Tromsø, som bærer fangenummeret til apartheidmotstanderen og den seinere presidenten i Sør-Afrika, foregår førstkommende lørdag. Dokumentarjournalist Inger Synnøve Barth Bredesen og koordinator Isabell Skagen har tilbud om å stille ut i ishavsbyen fra torsdag. Men en utstilling i Tromsø er avhengig av ekstra midler.

-  Vi ville så gjerne ha presentert bildene til Johnny på en skikkelig måte. Historien hans handler om hiv og aids, men også om gleder og andre sorger i hverdagslivet til en gjeng gategutter og fattigbarn. Vi ønsker å få fram at hverdagen - drømmene, livsgleden og tristheten - til en gategutt i Cape Town ikke er mindre verdt enn andre barns hverdag. Vi er opptatt av ikke å tegne en elendighetshistorie, men en livs historie. Johnny tilhører samfunnets stemmeløse. Men Johnny fortjener å bli hørt, sier de to kvinnene.

HISTORIEN SOM FORTELLES gjennom Johnnys bilder, startet da Bredesen jobbet i Sør-Afrika for Fredskorpset i fjor.

-  Jeg var der i åtte måneder. På fritida oppsøkte jeg ungdomsmiljøer, både på landsbygda og i Cape Town. Siden jeg er opptatt av fotografi og selv tar mye bilder, ba jeg ungdommene fortelle hva de ville tatt bilde av dersom de hadde eid et kamera. Notatene er mine, men stemmene tilhører barna. En del av denne utstillinga er tekstplakater med sørafrikanske barns og ungdommers utsagn om hva de ville ha fotografert - alt fra død og elendighet til små hverdagsgleder. I forbindelse med samtalene - som gjerne varte i timevis - fikk jeg spesielt nær kontakt med en guttegjeng i Cape Town. De varierte i antall, fra fem til ti. Alle var i alderen 6- 12 år. De lever og bor i stor grad utendørs, forteller Bredesen.

I DENNE GJENGEN befant Johnny seg, en 12 år gammel fattiggutt som lever og ofte sover ved jernbanesvillene. Fotograf Bredesen snakket mye med Johnny.

-  Han var foreldreløs. Jeg tolket ham etter hvert slik at mora var død av aids. Men siden hiv og aids er forbundet med stor skam i Sør-Afrika, snakket Johnny aldri direkte om dette. Han hadde ei bestemor som han besøkte av og til. Ellers var de andre gatebarna familien hans, forteller hun. Og legger til:

-  Johnny var for rastløs til å fungere på skolen. Han visste at han ikke klarte å sitte rolig. Så hans høyeste ønske var å eie en sykkel, slik at han kunne tråkke rundt og jobbe som bud. Samtidig erkjente han at dette var umulig. Han kunne aldri ha hatt sykkel. Den ville blitt stjålet med en gang.

En dag spurte Bredesen Johnny om han hadde lyst til å fotografere sin egen hverdag:

Gategutten Johnny (12)

-  Det hadde han kjempelyst til. Jeg kunne ikke gi ham et vanlig kamera. Han ville blitt ranet, i verste fall drept, for et sånt kamera. Så jeg utstyrte ham med engangskameraer. Men sjøl et engangskamera måtte han gjemme og smugle rundt.

Johnny møtte fram med oppbrukt kamera til hver avtale. Han hadde glede av å dokumentere livet sitt for den norske journalisten.

-  Bildene var rørende, ofte tatt oppover, slik at du skjønte at en liten gutt hadde stått bak kamera. Bildene fortalte om fattigdom, vold og tigging. Men de viste også glimt av glede og samhold.

I JOHNNYS GJENG hadde flere av guttene hiv. Nylig, betrodde Johnny til sin norske venn, hadde en ny gutt begynt å hoste blod.

-  Alle visste hva dette betyr. At enda en har fått sykdommen - den de aldri snakket om, forteller journalisten.

Inger Synnøve Barth Bredesen er i dag bekymret for Johnny. Den siste tida i Cape Town dukket ikke gategutten opp. Hun vet ikke hva han gjør for tida, eller om han lever.-  Sør-Afrika er et farlig land, spesielt for dem som ikke kan beskytte seg. Vold og drap er vanlig, og fattigdom et voldsomt problem. Og hiv og aids er nesten uoverkommelig. Sør-Afrika har fem millioner hivpositive, sier Bredesen. Hun gir noen eksempler til ettertanke:

-  Nesten hver tredje gravide kvinne er hivpositiv. Mer enn ti millioner barn, bare på det afrikanske kontinentet, er blitt foreldreløse som følge av epidemien. Mange av barna er sjøl hivpositive. Johnny representerer utrolig mange - selv om jeg ikke vet om han sjøl har smitten. Aids dreper for øvrig 6000 mennesker daglig i Afrika - mer enn krig, tørke og flom til sammen.

JOHNNYS VERDEN: Johnny (12) fra Cape Town har blant annet tatt bilder av mannen han frykter aller mest, en politimann til hest, en skopusser på gata, slektninger som gjemmer seg under dyna, noen av vennene i gjengen og broren og noen av hans venner.
VIL TIL TROMSØ: I går åpnet Inger Synnøve Barth Bredesen (t.h.) og Isabell Skagen utstillingen sin på Sult i Oslo. Nå ber de om hjelp slik at også Nelson Mandela får sett den i Tromsø. Bredesen holder et av bildene tatt av den sørafrikanske fattiggutten Johnny (12).