Gategutten

Du trodde kanskje det var nok Eminem nå? Feil. Det blir aldri nok Eminem.

DAGENS PÅSTAND: Du trenger ikke være Eminem-fan for å se «8 Mile». Men det er faktisk en viss sjanse for at du blir det etter å ha sett filmen.

«8 MILE» er en film om Jimmy Smith Jr. Og en film om Eminem. Den store fordelen med å kalle noe halvbiografisk, er selvfølgelig at man kan trikse og mikse med sannheten – og få folk til å spekulere i hva som en sant og ikke. Dessuten unngår man eventuelle søksmål. Men det spiller jo egentlig ikke så stor rolle. For da «8 Mile» hadde premiere i USA i november, spilte den inn 375 millioner kroner i løpet av den første helgen – og var den femte største filmåpningen i USA det året. Her i landet hisser de yngste – og filmselskapet – seg opp over 15 års aldersgrense.

–Publikummet mitt pleide å være mellom ti og 25 år. Nå virker det som det går fra fem til 55, sier Eminem selv. Han er med andre ord ikke det undertrykte fåtallets stemme lenger.

–JEG HADDE LYST til å lage en film om hip hop, som på samme måte som «Saturday Night Fever» virkelig tar deg med inn i den verdenen. Jeg visste ikke noe mer. Men etter å ha sett Eminem på TV noen ganger, fant jeg ut at jeg måtte møte ham, sier filmens produsent Brian Grazer.

Men møtet begynte ikke så bra.

–Han kom inn på kontoret mitt sammen med manageren sin, og sa ikke et ord de første tjue minuttene. Han bare stirret, og jeg ble skikkelig ukomfortabel. Men så begynte han plutselig å snakke, og fortalte meg om livet sitt i over en time. Og slik ble egentlig store deler av manuset til.

–Jeg spiller ikke meg selv i filmen, sier Eminem.

–Men det er likheter fordi jeg satt sammen med en av mine beste venner, Proof, og manusforfatteren – og snakket om ting vi brukte å gjøre. Klubber vi gikk på, hvordan vi brukte å battle, vi viste ham videoer av meg fra Rap Olymipcs og Scribble Jam – og det ble brukt i filmen. Noe akkurat som det skjedde, noe litt forandret.

BÅDE FILMEN og hovedrolleinnehaveren har fått svært gode kritikker. Regissør Curtis Hanson har rost Eminems talent foran kamera, og det samme har Kim Basinger og Brittany Murphys som spiller henholdsvis forfyllet mor og kjærestemateriale. Begge to har forresten blitt koblet som nye flammer i Eminems liv – som enhver kjent kvinne som har oppholdt seg i hans nærhet. Curtis Hanson har tidligere regissert «L.A. Confidential» og «Wonder Boys». Han har fått Russel Crowe til å se ut som han er desperat etter kjærlighet, og Robert Downey Jr. som en fyr man kan stole på.

–Det var to ting jeg måtte vite før jeg gikk i gang med dette prosjektet, sier Hanson.
–Det første var, kan manuset bli bra nok? Og det andre var – kan Eminem?

Hanson ba ham om å farge håret brunt og gå ned i vekt.

–For å unngå Slim Shady-looken.

Eminem selv var også fornøyd med regissøren. Sånn i ettertid i hvert fall.

–Når jeg ser tilbake på det, så var han bra å jobbe med fordi han ikke pakket ting inn. Han sa det var dårlig når det var dårlig. Først tok jeg det ille opp og tenkte «hvordan kan han si noe sånn til meg?» Men etter hvert skjønte jeg at han hadde rett.

For å gi troverdighet til Jimmy «Rabbit», fabrikkarbeideren i Detroit med hiphopdrømmer, måtte Eminem prøve å skru tida kraftig tilbake. Han skulle jo ikke høres ut som den proffe rapperen han er i dag. Ellers ble hans eventuelle manglende skuespillertalenter godt hjulpet av at handlingen i filmen lå så tett opp til virkeligheten.

–Jeg prøvde ikke å kopiere noe. Jeg tenkte at så lenge jeg følte meg ekte i en scene, så var det alt jeg trengte.

OSLO HAR AKERSELVA til å skille øst fra vest. Detroit har «8 Mile», en stor vei som deler byen i to, og skiller fattig fra rik, de svarte fra de hvite. Og på feil side av denne veien, i et lite hus i 1952 Dredan Street, bodde Eminem i seks år. Familien hans var, sammen med en motorsykkelfyr, de eneste hvite som bodde i området. Men bortsett fra nabolaget, så var dette en relativt rolig periode i livet til Eminem. Ifølge moren hans Debby Briggs, gikk han nemlig på tretti forskjellige skoler – før han droppet ut i niende klasse. Årsaken var at moren hele tiden måtte flytte rundt for å finne nye jobber.

–Jeg var en smart type, men hatet skolen, sier han selv.

–Jeg dumpet tre ganger i niende klasse. Alt jeg ville var å rappe. Jeg dro hjem til vennene mine for å rappe, eller var på rommet mitt hele dagen. Der sto jeg foran speilet og sang til raptekster, mens jeg prøvde å se kul ut.

I dag er lille Marshall Mathers altså blitt til superstjerne. Men det er bare fire år siden han ble oppdaget av en praktikant fra Interscope Records og signet av hiphopkongen Dr. Dre. På disse årene har han solgt mer enn tredve millioner album, blitt berømt og styrtrik. Men før alt dette, da han var barn og tenåring, var han ikke spesielt populær. Han ble jevnlig banket opp av ungdommene i nabolaget, ofte fordi han kledde seg som en av de svarte – uten å være det. Men alt dette, alt det kjipe i Eminems liv, kan du finne ut av ved å høre på tekstene hans. «8 Mile» beskriver en periode i livet hans, men i tekstene hans får du alt fra hans dårlige forhold til moren, homofobien, datteren Hailie og den kjipe skilsmissen fra kona Kim. Det er forøvrig en av de tingene Eminem er mest sikker på i livet. At han aldri vil gifte seg igjen.

–Jeg ville heller føde en unge gjennom pikken min, enn å gifte meg igjen.

Kilder: The New York Magazine, Premiere, Entertainment Weekly og Rolling Stone. Les anmeldelsen av filmen på kultursidene i del 1.