Gateklubbing

Ta med deg ipoden og dans i gata.

(Dagbladet.no): Torsdag kveld forvandlet deler av Paris, Düsseldorf og Tel Aviv seg til gateklubber da bevegelsen Mobile Clubbing oppfordret alle til å møte opp med ipoden og danse løs presis klokka 19.57.

- Mobil klubbing handler om individenes gjenvinning av det offentlig rom, forteller den erfarne gateklubberen Melanie Manchot til Aftenposten.

Men like mye handler det om å ha det gøy. For det kan se rimelig pussig ut når klubberne plutselig begynner å danse til sin egen musikk som bare de selv kan høre, nesten litt som å se folk synge høyt i bilen til bilstereoen uten at du kan høre dem.

Klubb uten bar

Møtestedet forandrer seg fra gang til gang og informasjon spres over internett eller per sms. Mobile Clubbing er en slags hemmelig klubb som alle kan være medlem av, og det blir aldri oppgitt hvem som er organisator eller ansvarlig. Dette er en klubb uten sjefer, uten bar, sponsorer, DJ, køer og VIP-kort.

- Vi vil gi makta tilbake til individene. Til ryktebørsen. Vise at du kan skape hva du vil, forteller en av ideskaperne Ben Cummins til Aftenposten.

Mange vil nok være raske til å spå en klubb uten bar en sikker død i Norge, men det har faktisk allerede blitt arrangert gateklubber hos oss også. Riktignok ikke med et overveldende antall gateklubbere, men det var nok en og annen kollektivpassasjer som sperret opp øynene på Nationatheatret stasjon tidligere i sommer.

Mobile Clubbing organiserer også putekrigklubb med egne regler. Putekrigerne møter opp på avtalt sted med puta gjemt i en plastpose. Til avtalt tid trekker du puta di opp av posen og begynner krigen. I følge det enkle regelverket er det ikke lov å føre putekrig mot ubevæpnede forbipasserende - med mindre de selv vil.

- Ta byen tilbake

Tone Huse, masterstudent i samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo og aktivist ved liknende arrangementer, forklarer noe av bakgrunnen for de fredelige gateslagene.

- Dette er en måte å ta tilbake byen på. Bevegelsen samles rundt et krav om at det er byens brukere, eller gatas brukere, som gjennom sin egen dynamikk skal definere hvorfor, hva og hvordan folk skal være i det offentlige rom, og hevder en rett til rom i byen som ikke defineres av kommersielle interesser.

Neste ut er London, hvor gateklubberne tar over ærverdige London Bridge den 14. september klokka 17.56 lokal tid.

GATEKLUBB: Sånn ser det ut når bevegelsen Mobile Clubbing møtes for å danse i gata. Her fra London i juli 2004.