Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gatemagasin reagerer sterkt på NRK-dokumentar. Sier de ikke selger blader til kriminelle

 - Vi kan ikke stoppe vår humanitære virksomhet, fordi enkeltpersoner forsøker å fremstille seg selv som selgere.

BRENNPUNKT: Se litt av NRKs Brennpunkt-episode ved navn "Lykkelandet", som omhandler rumenske tiggere i Norge. Video: NRK Vis mer

(Dagbladet): I Brennpunkts dokumentar «Lykkelandet», som ble sendt på NRK tirsdag, fortelles det om hvordan et rumensk nettverk på 140 personer styrer prostitusjons- og tiggermarkedet i Bergen.

Gjennom nesten to år har journalistene fulgt tiggermiljøet i byen, blant annet med skjult kamera. Ifølge Brennpunkt skal mange av kvinnene som tigger på dagtid, være involvert i prostitusjon og bankkorttyverier på kveldstid.

Blant gatemagasin som selges av personer i tiggermiljøer i Norge, er bladet «Folk er folk» som drives av en ideell organisasjon. Bjønnulv Evenrud, daglig leder av organisasjonen «Folk er folk», er ikke begeistret for dokumentaren, og mener at Brennpunkt generaliserer.

Kritiserer NRK

- NRK-programmet fremstiller et lite miljø i Bergen, men det er mange deler av dokumentaren som fører til at seeren sitter igjen med et inntrykk av at det at tigging er et skalkeskjul for organisert kriminalitet, er et generelt problem i hele Norge. Jeg kan ikke se noe i dokumentaren som dokumenterer slike påstander. Tvert imot er den samlede konklusjonen fra hjelpeorganisasjoner og forskere fra FAFO og forsker Ada Ingebrigtsen at det store flertallet rumenere på gata i Norge er reelt fattige, ikke kriminelle og ikke ofre for bakmenn, sier han.

- Nå blir tiggere trakkassert som følge av dokumentaren, og det er en farlig situasjon, legger han til.

Han kritiserer også NRK for å fremstille det som om de har oppdaget et nytt nettverk, som både «Folk er folk» og politiet kjente til fra før.

- I etterkant av sendingen sier politiet at de ikke kan aksjonere på grunnlag av dette. Da kan man stille spørsmål om hvor grundig det journalistiske håndtverket er, sier Evenrud.

Gatemagasin som skalkeskjul

Ifølge informasjon NRK har fått fra Valutaregisteret sendes store pengesummer fra privatpersoner i Norge til privatpersoner i Romania, og politiet i Stavanger uttaler at salg av gatemagasin brukes som et skalkeskjul for organisert kriminalitet.

- Hva tenker du om påstanden om at gatemagasiner brukes som et skalkeskjul for et kriminellt nettverk?

- Når vi har alvorlige mistanker om at folk driver med ulovlig virksomhet, selger vi ikke blader til dem. Det gjelder dette miljøet som er avdekket i Bergen, og vi har også oppfordret politiet i Bergen til å se nærmere på miljøet, sier Evenrud.

Han legger til at det likevel ikke er vanskelig for kriminelle å få tak i «Folk er folk», siden bladet er til salgs.

- Men vi kan ikke stoppe vår humanitære virksomhet, fordi enkeltpersoner forsøker å fremstille seg selv som selgere når de egentlig driver med noe annet, sier han.

- Ikke generelt

Dagbladet har vært i kontakt med Brennpunkt-redaksjonen, som forteller at selv om «Folk er folk» blir nevnt av personer i nettverket som er omtalt i programmet, var det et annet gatemagasin som ble brukt i større grad. Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med personer som står bak dette magasinet.

Odd Isungset, redaktør i Brennpunkt, mener at de har vært tydelige på at programmet tar for seg et miljø i Bergen, og at de ikke beskriver et generelt problem.

- Det er tydelig at det er Bergen vi konsentrerer oss om, og så har vi en avstikker til Stavanger fordi de hadde et miljø som politiet satte inn ressurser for å knekke, sier Isungset.

Han mener også at de har vært tydelige på å fortelle at det ikke er sånn at alle tiggere i Bergen er del av et organisert nettverk. At Evenrud kritiserer Brennpunkt for å beskrive et nettverk som er kjent, tar han som et tegn på at de har gjort noe riktig.

- Hvis han har kjent til dette er det en god bekreftelse på at alt vi har funnet er riktig og viktig, sier han.