Gatemote

Steinvaska dongeri, rosa boblejakker og selvlysende tights. De narkomanes kleskoder har blitt mote.

- DE NARKOMANE er en forhatt gruppe i samfunnet som myndighetene prøver å stue bort. Vi derimot ser på dem som en estetisk ressurs, ikke et samfunnsproblem, sier Cedric Stevens.

Han er en del av «Marked Moskva», et kunstnerkollektiv som har eksistert siden høsten 2000. Stevens snakker om Platakolleksjonen - en motekolleksjon inspirert av de narkomane med tilholdssted på «Plata» i Oslo.

I MORGEN skal kolleksjonen vises fram. Over 30 spesialdesignede antrekk skal bæres av ti nøye utvalgte modeller, og catwalken befinner seg selvfølgelig på Plata. Politiet og Oslo kommune har gitt avslag på søknaden om motevisning, men kunstnerne lar seg ikke stoppe.

- De narkomane gleder seg vilt. Endelig er det noen som gir dem noe annet enn Bibler, suppe og gudsord. Vi ser dem som de er, det setter de pris på, sier Cedric.

- Narkomoten er på mange måter en tilfeldig sammensatt stil, men alle tilfeldighetene til sammen utgjør en stram kodeks, forklarer Tonje Nordmo - som også er en del av kollektivet.

- Folk på Plata har helt klare klesregler å forholde seg til, akkurat som alle andre subkulturer. Dette har vi prøvd å kopiere i vår kleskolleksjon, legger hun til.

Marked Moskva begynte som et loppemarked i en sliten bakgård i Oslo sentrum, drevet av tre mennesker med en forkjærlighet for russisk estetikk. Det har siden utviklet seg til å bli en rekke konsepter som har fått mye oppmerksomhet både i mediene og blant folk flest: Mest kjent så langt var kanskje «Bar Moskva», som lenge var et av byens hippeste utesteder.

- Vi er stolte av endelig å kunne presentere den fullstendige Platakolleksjonen 2003. Vi har jobbet døgnet rundt for å få den ferdig i tide, sier Maria Kartveit.

FREDAG MØTER GJENGEN på kafé på Grünerløkka. Klærne de har med seg lukter av sneip, lim, fiskeslam og gammel svette. Noen av kafégjestene begynner å se ganske ukomfortable i designerstolene sine.

- Alt du ser her er ekte vare, alle klærne er autentiske junkieklær, forklarer Tonje.

- Målet vårt er at alle skal kle seg i Plata-klær. På den kan vi viske ut klasseskillene i samfunnet, sier Maria, som er full av visjoner.

- Men platakolleksjonen er bare starten. Det neste vi skal gjøre er å lage en asylsøkerkolleksjon, med fokus på somalisk mote. Burgunderfargede skjorter og beige dresser i størrelse XXL, med skulderputer selvfølgelig. Det burde bli en sterk utfordrer til trailercapsen i motebildet neste sommer!

Motevisning på Plata lørdag 20.12 klokka 16.00.

<B>MOTEJUNKIE ELLER JUNKIEMOTE? Tonje Nordmo (25), Maria Kartveit (25) og Cedric Stevens (25) har laget en motekolleksjon som består av ekte junkieklær. - Vi har latt oss inspirere av de narkomane på plata og deres fantastiske estetikk, sier Tonje.
FRA GATA: Platakolleksjonen er autentisk ned til minste detalj. Boblestoff, utvaska dongeri, pasteller, slitte joggesko og sprøytemotiver er en sentrale ingredienser.