«Gåten» Hamsun er en konstruksjon

Var det noe overraskende i at Hamsun tok tyskernes parti under okkupasjonen - tatt i betraktning hans uttalelser før krigen, hans klare sympati for Quisling og Hitler, hele hans reaksjonære samfunnssyn? Nei, Hamsun var konsekvent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Snart foreligger siste bind av Hamsuns samlede brev. Et imponerende verk er sluttført, og alle Hamsun-interesserte er redaktøren, Harald Næss, stor takk skyldig. Nå venter vi på en tilsvarende utgave av Hamsuns artikler og avisinnlegg. Når en slik foreligger, vil alt relevant stoff for en totalvurdering av Hamsuns ideer og meninger være tilgjengelig.

Allerede før utgivelsen har man trukket fram brev som angivelig skulle kunne brukes som «bevis» for at Hamsun ikke var antisemitt og følgelig heller ikke nazist, slik man for et par år siden trakk fram brev som trakk i motsatt retning og forsterket bildet av Hamsuns rasistiske holdninger. Hvorvidt holdningen til jødene er selve kjernepunktet i den nazistiske eller fascistiske ideologien, skal ikke tas opp her. Det som interesserer meg er vårt tilsynelatende uutslokkelige behov for å føre prosessen mot Hamsun videre - enten vi hører til blant dem som vil dømme ham, eller til dem som vil frikjenne ham.

HAR VI HAM NÅ? Har vi løst «gåten» Hamsun? Eller bedre formulert: Har vi kommet til et punkt der vi innser at gåten er en konstruksjon, sprunget ut av et behov for å mystifisere noe som ligger klart i dagen? At vi har gjort Hamsun til en «gåte» for lettere å hanskes med det ubehagelige faktum at han var nazitilhenger?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer