Gåten Hamsun er løst

Så er vårt «Hamsun-problem» og vår «Hamsun-gåte» løst: Den tysk-sveitsiske litteraturfors-keren Walter Baumgartner hever leserens egne motstridende følelser opp på et høyere plan. Han gjør dem til del av selve Hamsun-ambivalensen - det tvetydige, motstridende tvisynte, på samme tid positive og negative - som han tegner som den grunnleggende struktur både i forfatterskapet og i vårt forhold til det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hamsun-ambivalensen ligger i stilen, naturligvis, og selvfølgelig i romanenes sujett. Den preger Hamsun-verkets «moral», like fullt som forfatterens biografi. Den gjennomsyrer hver trevl av mannen og hans verk. Det er derfor helt naturlig, og slett ingen gåte, at Hamsun som offentlig skikkelse har vært høyere elsket og dypere hatet (nesten) mer enn noen nordmann. «Gåten» og «problemet» er bare sider ved helheten av Hamsuns prosjekt - ambivalensen.

Men visste vi ikke dette fra før? Jo: Alle gode stilstudier av Hamsun, og de fleste biografier også, har kretset om tilsvarende motiver. At vi nå får en enda klarere demonstrasjon av den hamsunske dypstruktur, skyldes at Baumgartner har kunnet nytte Hamsuns brev i større bredde enn noen før ham. Hamsun-brevene er en skattkiste, som under Harald S. Næss' tålmodige utgivelse vil fylle seks store bind i bokform. Det viser seg at dikterens egne ord om seg og sitt verk, henkastet i et mylder av brev til fjern og nær gjennom et langt liv, gir stoff til den tese Baumgartner banker inn, og som han karakteristisk nok former som et spørsmål: «Hvor i de snedige tekstirrgangene finnes det en åpning, en distanse mellom forfatter og fiksjonsverden, slik at leseren ikke bare har valget enten å godta teksten kulinarisk nytende eller avvise den som dårlig tenkning?»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer