Gåten Kjakan forblir uløst

24 kapitler om Gunnar Sønsteby synes å være et kapittel for lite. Her er det mange ubesvarte spørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det er ikke mange forunt å få en biografi i levende live. Det skjer oftest når et liv er avsluttet. Selv om Gunnar Sønsteby nærmer seg 90, er hans liv langt fra over, han er høyst aktiv .

Ikke desto mindre er Gunnar Sønsteby et ypperlig biografisk emne, han beveger seg hjemmevant i alle sosiale lag. Kongeinteresserte får alt de kunne drømme om. Hans virkefelt omfatter så å si hele verden som agent, salgsdirektør, forretningsmann, forfatter og foredragsholder.

Krigshelten

Gunnar Sønsteby er utvilsomt Norges største krigshelt. Med livet som innsats lurte han Gestapo og deres norske hjelpere gang på gang. Han utførte ikke bare viktig motstandsarbeid, men viste befolkningen som var terrorisert og tvunget til taushet, at alle ikke lot seg kue. Den overmektige okkupasjonsmakten ble påført smertelige nederlag. Gunnar Sønstebys aksjoner ga håp og tro om seier. For dette er han den høyest dekorerte nordmann: Krigskorset med sverd og to sverd.

Arnfinn Moland, som er leder av Hjemmefrontmuseet, har ikke villet skrive noen tradisjonell biografi, men heller gi innblikk i de viktigste sidene i et rikt liv. Kildene for boka har vært Sønstebys velordnede og rikholdige privatarkiv, blant annet en 7. sans fra 1938 fram til i dag samt lange samtaler tatt opp på video.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer