Gateungdom

«Reclaim The Streets» arrangerer gatefest i Oslo. Uten tillatelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AT DET ER DRITKJEDELIG å være blakk, det veit alle som har prøvd. Og få er blakkere enn ungdom som bare går på lommepenger. Det hjelper dessuten ikke at det er spiseplikt og kjøpeplikt, aldersgrense og cover charge overalt.

- Hvis ikke du tar i bruk byens kommersielle tilbud, er det liksom ikke ditt sted, sier Joachim og Lars fra gjengen bak gatefesten «Reclaim The Streets.»

- Når ungdomsklubbene legges ned, er det eneste du kan gjøre i byen å henge på steder som Oslo City. Men dersom du er der uten å kjøpe noe, blir du ofte kastet ut av aggressive vektere, forteller Joachim.

«RECLAIM THE STREETS» var opprinnelig en protest mot en veiutbygging i England for ti år siden. Senere har det utviklet seg til å bli en antikapitalistisk bevegelse. Hovedideen bak «Reclaim» er at folk skal ta tilbake det offentlige rom og bruke det til blant annet fest og moro.

- Det er så mye ungdomskultur som ikke aksepteres. Skating for eksempel! På plassen foran Rådhuset har folk skatet i årevis, men nå har de plassert et blomsterbed der, for at det ikke skal gå an lenger. Og nulltoleransen mot graffiti er helt idiotisk! Nå finnes det ikke engang lovlige vegger man kan bruke. Straffen mot dem som sprayer er dessuten uforholdsmessig høy, i forhold til mange andre ting, sier Lars, som mener at ansikt, etternavn eller alder ikke er av interesse for avisene - kanskje fordi Reclaim-gjengen ikke har søkt om tillatelse til å arrangere sin kjempefest i Vaterlandsparken førstkommende mandag.

- Det burde ikke være nødvendig å søke. Folk må få bruke byen på sine egne premisser. Vi oppfordrer alle til å arrangere store gatefester som dette, eller spille fotball midt i gata og grille hvor som helst.

- DESSUTEN ER DETTE et forsøk på å få ungdom fra ulike miljøer til å komme sammen, og se at de har felles interesser. At de skal se at de ikke er alene. For det er mange som blir behandlet dårlig her i byen. Dersom du går sammen med flere andre, blir dere sett på som en gjeng og stadig plaget av politiet. Mørkhudet ungdom blir dessuten stoppet utallige ganger, bare for rein rutinesjekk. Det blir stadig flere vektere og privatsnut både på Sporveien og på kjøperesenterene. De leker politi, trakasserer folk og sender hunder på deg, forteller Lars.

- Og folk flest veit ikke at disse overgrepene skjer, sier Joachim.

  • Reclaim The Streets-party finner sted mandag 24. juni i Vaterlandsparken på Grønland (rett bak Oslo Plaza). Festen begynner umiddelbart etter Verdensbank-demonstrasjonen.
MED SKJERF: Joachim og Lars smiler, selv om det ikke synes. Reclaim The Streets er nemlig «antikapitalisme med et smil!»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer